DBT + Polio + HIB Aşısı (5’li Karma Aşı)

Önce şu hastalıkları tanıyalım Difteri Burun, boğaz ve solunum yollarında kalın beyaz bir zar oluşumuna yol açıp solunum, kalp yetmezliği, hatta felç ve ölüme neden olabilen bir hastalıktır. Boğmaca Daha çok süt çocuklarında şiddetli öksürük ve bu öksürüğe bağlı beslenme problemleri ve nefes darlığına yol açan bir hastalıktır. Daha küçük…

Önce şu hastalıkları tanıyalım

Difteri

Burun, boğaz ve solunum yollarında kalın beyaz bir zar oluşumuna yol açıp solunum, kalp yetmezliği, hatta felç ve ölüme neden olabilen bir hastalıktır.

Boğmaca

Daha çok süt çocuklarında şiddetli öksürük ve bu öksürüğe bağlı beslenme problemleri ve nefes darlığına yol açan bir hastalıktır. Daha küçük bebeklerde zatüre, beyin hasarı ve hatta ölüm nedeni bile olabilir.

Tetanoz

Çene boyun ve solunum kaslarında şiddetli spazmlara neden olup ağrı, beslenme ve solunum zorluğu yapar.

Çocuk felci

Kaslarda ağrı ve felçlere neden olur, kalıcı sakatlık bırakır.

DBT

Karma aşı olarak bilinir. HIB aşısı ile birleştirilerek yapılan 5’li aşı formu (bunlara kombine aşılar diyoruz) üretilmiştir. Yan etkinin en büyük kısmı boğmaca aşısından kaynaklanır. Yan etkisi azaltılmış hücreden arındırılmış (aselüler) boğmaca aşısı da son yıllarda ülkemizde aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz uygulanmaktadır.

Çocuklarda 5’li karma Aşının Yapılma Zamanı

2–6 ay arasında düzenli aralıklarla 3 kez 18. ay ve 5-6 yaş civarında da 2 rapel (tekrar) olmak üzere 2 kez

Çocuklarda 5’li karma Aşının Yan Etkileri

Ateş, huzursuzluk, aşı yerinde lokal şişlik ve ağrıdır. Parasetamol ile ateş düşürülüp şiş yeri soğuk kolonyalı pamukla kompres yapılarak rahatlatılmalıdır.

Yapılma yeri

Adele içi enjeksiyon şeklindedir. Bacak ön yüzü 3 yaşın altındaki bebeklerde adele dokusunun en fazla olduğu bölgedir. Bunun için 3 yaş altındaki bebeklerde uyluk ön yüz tercih edilmelidir.

Core Strategy

Bebeklik ve çocukluk çağında aşılanmış kişilerde boğmaca aşısının koruyuculuğu yıllar içinde azalır ve artık bu kişiler erken gençlik ve erişkinlik döneminde boğmaca bakterisine karşı duyarlı duruma gelirler. Hatta bu kişilerin bir çoğu boğmaca bakterisi taşıyıcısı olurlar. Bu taşıyıcı kadın ve erkekler anne baba olduklarında ne olur? Bebeklerine bu bakteriyi bulaştırabilirler. İşte bunun için artık yenidoğan bebek anne ve babalarının boğmaca aşısı yapılması önerilmektedir. Tıpta bu aşılama stratejisine “core strategy” denmektedir.

Çocuk felci (polio) aşısı

Polio aşısı 2 aylık olunca DBT ile birlikte yapılır. Polio aşısı 2 çeşittir:

  1. Oral polio, canlı virüs içerir. Ağızdan damla olarak uygulanır. 6 ve 18. aylarda verilir
  2. İnaktive polio: Ölü virüs aşısı içerir, bacaktan kas içi uygulanır. 2-4-6 ve 18. aylarda verilir

Son zamanlarda aşı üreticisi firmaların çoğu iğne formuna geçmiştir. İğne formunda aşılamaya başlayıp ağızdan damla şeklinde devam edilmesi de alternatif bir uygulama yöntemidir.

Ağızdan verilen aşının belirgin bir yan etkisi yoktur. İğne şekli ise aşı yerinde lokal bir etki yapabilir. Oral formdan sonra anne sütü dışında hiçbir şey içirilmemelidir.

Bebeğinize kas içi enjeksiyon şeklinde 5’li karma aşı yapılmış bile olsa 6 ve 18 aylarda ek olarak oral çocuk felci aşısı da yapılmaktadır.

İlgili Yazılar

Aşılar ve Komplo Teorileri

Aşılar hakkında hiçbir bilimsel çalışma yapmamış, sadece komplo teorilerini yazan “sosyal medyacılar” çok para kazanıyorlar, biliyor musunuz? az bilgilinin az ve yanlış bilgiyi yüksek özgüvenle satması çok tehlikeli bir şey,…

Devamını oku
Aşı enjektörleri

Aşı Takvimi

Bu aşı takvimi, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki Aşı Takviminden alınmıştır. İlgili siteye erişim için https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Özel Aşılar Özel aşılar, henüz devlet tarafından yapılmayan ama ekonomik…

Devamını oku

Çocuklarda Meningokok (Menenjit) Aşıları

Menenjit mikrobu olarak da bilinen meningokok süt çocuğu, oyun ve okul çağı çocuklarda enfeksiyon yapabilen bir bakteridir. İstatistiklere göre en sık 1 yaş altı bebeklerde hastalık yapar; 1 yaş altında…

Devamını oku