Hemofilus influenza B solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak iltihabı ve menenjit yapabilen bir bakteridir. HIB hastalığı diye bir hastalık yoktur. Aşının ilk gündeme geldiği 2000’li yılların başlarında halk arasında adı menenjit aşısına çıkan HIB aşısı, HIB mikrobuna karşı koruyucudur. HIB mikrobu ise larenjit, sinüzit, bronşit, zatürre, orta kulak iltihabı ile birlikte menenjit de yapabilen bir mikroptur.
5 yaşın altındaki çocuklarda görülen menenjitlerin %60’ını HIB mikrobu yapar. HIB mikrobuna bağlı menenjitin diğer mikropların menenjitinden farkı, iyileşirken sağırlık ve felç gibi araz bırakmasıdır. Ancak aşının 2-4-6 ve 18. aylarda yapılan karma aşının içine konarak rutine girmesiyle beraber bu bakteriyle olan ağır menenjit ve zatüre vak’ası ile sakatlık sayısında azalma olmuştur. (pekiyi buna aşı karşıtları ne diyecek? Antibiyotik direncinin giderek artışı ile bu bakteriye karşı aşı olmayanlarda tedavi de giderek güç ve belki de imkansız hale gelecek… Mukadderat mı diyecekler? Doğal seleksiyon oldu yavrum öldü ama aşı yaptırmamakla iyi ettim mi diyecekler?)
HIB aşı zamanı
Aile sağlığı merkezlerinde 2-4-6 ve 18. aylarda yapılan karma aşının içinde HIB aşısı vardır ve ülkemizde 10 yıldan fazla zamandır rutin olarak uygulanmaktadır.
HIB aşısı yan etkisi
Aşı yerinde hassasiyet ve hafif ateş yapabilmektedir.