Erkek çocuklarda penisin ucundaki fazlalık cilt dokusunun, penisin baş kısmı tamamen ortaya çıkacak şekilde uzaklaştırılması işlemine sünnet adı verilir. Bu parça tıkanıklıklara, idrar akımının engellenmesine ve bazen de idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Hatta derinin kendisi de iltihaplanabiliyor. (balanit) O nedenle bu derinin alınması idrar yolu enfeksiyonlarını önlüyor.
Sünnet olmamış çocuklarda idrar yolları iltihapları yaklaşık 10 kez daha fazladır. Sünnet olmamış erkeklerde hem cinsel yolla bulaşan hastalıklara hem de penis kanserine daha sık rastlanmaktadır. Sünnetsiz erkeklerle evli hanımlarda rahim boynu kanserlerinin daha sık geliştiği bilinmektedir. Bunlar sünnetin yararları ile ilgili bilimsel verilerdir
İdeal Sünnet Yaşı Nedir?
Amerika’da doğan bebeklerin yüzde 70’i hastaneden çıkarken ya da ilk bir ay içinde sünnet ediliyor.
Sünnet için ideal dönemler yeni doğan çağından 2 yaşa kadar ve 6 yaşından 10 yaşa kadar olan dönemlerdir. 2 – 6 yaş arası psikolojik açıdan bazı sakıncaların olduğu dönemdir ve bu dönemde tıbbi zorunluluk yoksa sünnetten kaçınılmalıdır.
Sünnetin Zorunlu Olduğu Tıbbi Durumlar
- Doğuştan böbrek ve idrar yolları anormallikleri olan tüm çocuklarda erken sünnet gereklidir
- Sünnet derisinin uç kısmı normal idrar akımına izin vermeyecek kadar dar olan çocuklarda sünnet yapılmalı.
- Vesikoüreteral reflü ve buna bağlı sık idrar yolu enfeksiyonu geçirme
- Sık sık sünnet derisinde ve penisin baş kısmında iltihaplanmalar olan çocuklar ve
- 5 yaşına geldikten sonra sünnet derisinin geriye itilemediği durumlarda da sünnet gereklidir.
Sünnetin yapılmasının sakıncalı olduğu durum var mıdır?
Sünnetin kesinlikle yapılmaması gereken bir durum da yarım sünnet veya peygamber sünneti olarak bilinen tıp dilinde ismi “hipospadyas” olan doğuştan anormallik varsa kesinlikle sünnet yapılmamalı. Çünkü bu durumda, sünnet derisi 1 yaş civarında yapılması gerekecek olan hipspadias ameliyatında kullanılıyor.
Sünnet Kimler Tarafından ve Nerede Yapılmalı?
Öncelikle sünnetin çocuklarla ilgili cerrahi eğitim almış hekimlerce yapılması gerekiyor.
İdeal olanı yapacak hekimin, çocuk cerrahisi uzmanı veya çocuk ürolojisi uzmanı olmasıdır. Sünnet bir ameliyattır. Dolayısıyla çocuklarda yapılan her ameliyat gibi sünnet de ameliyathanede ve ameliyat şartlarında yapılmalıdır. Doğru olanı, genel anestezi ile hiç bir ağrı ve korku duyurmadan yapılan sünnettir. Çocuk ameliyathaneye alınmadan önce ağızdan sakinleştirici bir şurup verilir. Rahat bir şekilde ameliyathaneye alındıktan sonra, anestezinin hemen başlangıcında penise giden sinirler bölgesel lokal anestezi ile uyuşturularak hem anestezinin çok hafif olabilmesi sağlanır, hem de operasyon sonrasındaki saatlerde ağrısız bir dönem geçirilir. Yine de ağrı hissi ile tanışılmaması için önerilen dozda ağrı kesiciler kullanılmalıdır.
Sünnetin Riskleri
Sünnetin en büyük risklerinden birisi çocuğun psikolojik olarak aşırı hırpalanmasıdır. Bu durum lokal anestezi ile adeta bir şiddet gösterisi şeklinde cereyan eden sünnetlerden sonra daima görülür. Bu korku uzun yıllar devam edebilir. Bir de seçilen cerrahi teknikle de bağlantılı olarak görülen problemler olabilir. Bunların başında kanama enfeksiyon ve estetik yönden çirkin sünnetler gelir. Oldukça sık yapılan bu cerrahi işlemin komplikasyon oranı % 2’ye kadar çıkabilmektedir. Zaman zaman düzeltilmesi için bize getirilen idrar borusunun kesildiği, penisten fazla dokunun çıkarıldığı veya tam tersine gerekenden az bölümün kesildiği ve bu yüzden düzeltici ameliyatlar gereken hastalar da olur.
Sünnet Sonrası
Sünnet sonrasında peniste ödeme bağlı olarak şişme ve iyileşme süreci içerisinde önce sarı renkli sonra daha koyu kabuklar oluşabilir, bunlar aileleri korkutmamalıdır. Kullanılan dikiş materyali kendiliğinden erir, bu sırada sarımsı bir görünüm kazanır. Genellikle bir hafta sonra havuza girme gibi aktiviteler yapılabilir.