Suçiçeği nedir? Suçiçeği, kış ve bahar aylarında salgınlar yapan bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Ateş, döküntü (sulantılı kabarıklıklar şeklinde) ve kaşıntı, halsizlik, ağızda yara ve iştahsızlık yapar. Genelde hastalığın en ağır dönemi ilk 1 hafta sürer İyileşme süresi ortalama 3 haftadır. Hastalık sonrasında virüs sinir uçlarında uykuya dalar ve suçiçeğinden uzun…

Suçiçeği nedir?

Suçiçeği, kış ve bahar aylarında salgınlar yapan bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Ateş, döküntü (sulantılı kabarıklıklar şeklinde) ve kaşıntı, halsizlik, ağızda yara ve iştahsızlık yapar. Genelde hastalığın en ağır dönemi ilk 1 hafta sürer İyileşme süresi ortalama 3 haftadır. Hastalık sonrasında virüs sinir uçlarında uykuya dalar ve suçiçeğinden uzun yıllar sonra zonaya neden olabilir.

Suçiçeği aşısı zamanlaması

Suçiçeği aşısı devlet aşısı programında olup 1 yaşında tek doz olarak yapılmaktadır. Ancak Amerikan Pediatri Akademisi 1 yaşından sonra 1 kez ve en geç 4 yaşında ikinci kez olmak üzere 2 doz yapılmasını önermektedir. Ülkeler ikinci suçiçeği aşısının yapılma zamanını ülkenin çocuk nüfusuna, ekonomik şartlara vs bakarak ayarlamaktadır. Ülkemizde bu aşının ikinci dozu henüz ücretsiz devlet aşsı olarak yapılmamaktadır. Koruma süresi 10 – 15 yıldır. 10 – 15 yıl sonra bir doz aşılama daha gerekebilir. Aşı ile suçiçeğine bağlı olarak geç ortaya çıkan zona hastalığı da önlenir.

Aşağıdaki linkten Avrupa Birliği ülkelerinde hangi aşının hangi ayda yapıldığına dair güncel bilgileri bulabilirsiniz:

https://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/

Suçiçeği aşısının yapılma yeri

Üst kol arkası veya bacak ön yüzüne cilt altı enjeksiyon şeklinde yapılır.

Suçiçeği aşısının yan etkileri

Aşı yerinde hassasiyet ve çok hafif bir ateş dışında bir yan etkisi yoktur.

Su Çiceği Aşısının 2. Dozunu Ne Zaman Yapalım?

Suçiçeği Aşısı henüz Sağlık Bakanlığı aşı takviminde olmadığı için ailelerin bu aşıyı özel olarak yaptırmaları gerekmektedir.

Suçiçeği hastalığının en önemli 2 komplikasyonu Pnömoni (Zatürre) ve ensefalit (beyin iltihabı) olduğundan, ayrıca vücut savunma sistemi zayıflamış; lösemi, lenfoma veya başka tümoral hastalığı olan kişilerde suçiceği hastalığı ölümcül tablolara yol açabileceğinden suçiceği virüsünün ortadan kaldırılması gerekmektedir. Hastalığın hafif geçirilmesinin hiçbir önemi yoktur. Virüsün çiçek virüsü, çocuk felci virüsü, kızamık virüsü gibi tamamen ortadan kaldırılması önemlidir.

İlk dozu 12-15. aylar arasında yapılan aşının %15-20 hastada hastalığı yeniden geçirmesi nedeniyle 2-6. yaşlar arasında 2. doz suçiçeği aşısı 2006 yılından itibaren yapılmaya başlanmıştır. Ancak 5 yaşına kadarki süreçte, özellikle kreşe giden çocuklarda daha yoğun olmak üzere suçiçeği virüsü ile karşılaşma ve hastalığı geçirme olasılığı yüksektir.

İstanbul Pediatri Merkezi olarak bizler de Suçiçeği aşısının ilk dozunun 12-15. aylar arası, 2. dozunun da en geç 4 yaşta ama kış mevsimiyse daha da erken yapılmasını öneriyoruz. Bu yaş grubunu geçen çocuklar da ise ilk sağlıklı doktor vizitinde aşının tamamlanmasını öneriyoruz.

İlgili Yazılar

Aşılar ve Komplo Teorileri

Aşılar hakkında hiçbir bilimsel çalışma yapmamış, sadece komplo teorilerini yazan “sosyal medyacılar” çok para kazanıyorlar, biliyor musunuz? az bilgilinin az ve yanlış bilgiyi yüksek özgüvenle satması çok tehlikeli bir şey,…

Devamını oku
Aşı enjektörleri

Aşı Takvimi

Bu aşı takvimi, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki Aşı Takviminden alınmıştır. İlgili siteye erişim için https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Özel Aşılar Özel aşılar, henüz devlet tarafından yapılmayan ama ekonomik…

Devamını oku

Çocuklarda Meningokok (Menenjit) Aşıları

Menenjit mikrobu olarak da bilinen meningokok süt çocuğu, oyun ve okul çağı çocuklarda enfeksiyon yapabilen bir bakteridir. İstatistiklere göre en sık 1 yaş altı bebeklerde hastalık yapar; 1 yaş altında…

Devamını oku