Suçiçeği çocukluk çağında en sık görülen ve ateşli, döküntülü virüs enfeksiyonlardandır. Çok bulaşıcıdır. Doğrudan temas veya dolaylı olarak solunum yoluyla (damlacık enfeksiyonu) bulaşır. En sık ilkbahar ve kışın salgınlar yapar. Çocukların çoğu 10 yaşından önce suçiçeği hastalığını geçirir. (Ancak eskilerin bir tıp deyişi vardır ki hastalığın hassas herkeste görülebileceğini vurgular:…

Suçiçeği çocukluk çağında en sık görülen ve ateşli, döküntülü virüs enfeksiyonlardandır. Çok bulaşıcıdır. Doğrudan temas veya dolaylı olarak solunum yoluyla (damlacık enfeksiyonu) bulaşır. En sık ilkbahar ve kışın salgınlar yapar. Çocukların çoğu 10 yaşından önce suçiçeği hastalığını geçirir. (Ancak eskilerin bir tıp deyişi vardır ki hastalığın hassas herkeste görülebileceğini vurgular: “Suçiçeği mezarda bile geçirilebilir” derdi, eski hocalarımız). Geçirilen suçiçeği hastalığı hayat boyu bağışıklık bırakır. Ancak suçiçeği iyileştikten sonra ileride yıllar sonra bile zona şeklinde yineleyebilir.

enfeksiyonlardandır. Çok bulaşıcıdır. Doğrudan temas veya dolaylı olarak solunum yoluyla (damlacık enfeksiyonu) bulaşır. En sık ilkbahar ve kışın salgınlar yapar. Çocukların çoğu 10 yaşından önce suçiçeği hastalığını geçirir. (Ancak eskilerin bir tıp deyişi vardır ki hastalığın hassas herkeste görülebileceğini vurgular: “Suçiçeği mezarda bile geçirilebilir” derdi, eski hocalarımız). Geçirilen suçiçeği hastalığı hayat boyu bağışıklık bırakır. Ancak suçiçeği iyileştikten sonra ileride yıllar sonra bile zona şeklinde yineleyebilir.

Çocuklarda suçiçeği belirtileri ve teşhis

Hastalık virüs alındıktan itibaren kuluçka dönemi olan 1- 3 hafta sonra döküntü ve ateşle başlar. İlk döküntü saçlı deri, boyun ve yüzde başlar. Kırmızı lekeler şeklinde başlayıp içi su dolu kabarcık halini alır, kaşınır. Döküntü sayısı 10–15 ile 500 arasında değişebilir. Kaşınan lezyonların mikrop kapması ile iltihaplanabilir. Halsizlik, kırıklık da yapar. Ağız içi ve damakta da döküntü görülebilir. Buna bağlı olarak iştahsızlık ve yutma güçlüğü olur.

Çocuklarda suçiçeği nasıl tedavi edilir?

Suçiçeği virüsünü öldürecek bir ilaç yoktur. (Aslında yüksek doz kortizon alan kanser ve böbrek hastaları, kemoterapi alan hastalara verilebilen asiklovir içeren antiviral kullanılabilmektedir ancak rutin kullanımda değildir) Kaşıntıyı azaltmak için antialerjik ilaçlar verilir. Çok kaşınıyorsa tedaviye antialerjik losyonlar eklenebilir. Ateş için aspirin dışı ateş düşürücüler tercih edilir.

Çocuklarda suçiçeğinin yan etkileri

  • Zona: Suçiçeği virüsü sinir uçlarında uykuya yatıp uzun yıllar sonra uyanarak ağrılı sulantılı bir cilt hastalığı yapar. Buna zona denir.
  • Suçiçeği seyri sırasında ensefalit (beyin iltihabı), menenjit (beyin zarı iltihabı), serebellit (beyincik iltihabı) görülebilir.

Suçiçeği hakkında yanlış bilinenler

“Banyo yapılmaz”

Kese – sabun yapılmadığı taktirde banyo yapılabilir. Özellikle antiseptik sabunlarla cildin temizlenmesi önerilebilir bile.

“Yumurta yenmemelidir”

Suçiçeği alerjik bir hastalık değildir ki yumurta vs kısıtlansın.

“Annenin suçiçeği geçirmiş olması bebeği korur mu?”

Hayır, annenin suçiçeği geçirmesiyle ortaya çıkan antikorlar bebeğe geçemez ve bebeği pasif olarak koruyamaz.

Kesinlikle aspirin verilmemelidir, güneşe çıkarılmamalıdır. Güneşte sulantılı döküntüler azabilir.

YouTube video

İlgili Yazılar

Çocuklarda Koronavirüs (COVID-19) Hastalığı

Koronavirüs nedir? Aslında uzun yıllardan beri varlığı bilinmekte olan bu virüsün, mesela metapnömovirüs ve birçok başka virüs gibi,  özellikle bağışıklığı zayıflamış kişilerde zatürre yapabildiği biliniyordu.  2019 yılı Mayıs ayında ALCAPA…

Devamını oku

Domuz Gribi: Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Çocuklarda domuz gribi tehlikeli midir? Domuz gribi belirtileri nelerdir? Grip belirtileri nelerdir? Griple nezleyi nasıl ayırt ederiz? Domuz gribi konusunda dünyada ve Türkiye’de tam bir bilgi kirliliği yaşanıyor. Bilen bilmeyen…

Devamını oku

Bağışıklığınızı güçlendirin

Çocukların bağışıklığını güçlendirmek için ne yapmak gerekir? Bağışıklık sistemi doğal yollarla nasıl güçlendirilir? İlaçsız bağışıklık desteği nasıl olur? Sorularınızın yanıtlarını burada bulabilirsiniz… Keyifli okumalar… Sonbahar geldi ve enfeksiyonlar sıklaşmaya başladı.…

Devamını oku