Prematüre bebek ne zaman beslenir? Prematüre bebekler birçok nedenden dolayı ağız yoluyla veya sonda ile bir süre beslenemeyebilirler. Sindirim sisteminin olgunlaşmaması, suni solunum cihazına bağlı olma, apneler bebeğin ağız yolu ile beslenememesinin başlıca nedenleridir. Bu süre boyunca anne sütü salgısının devam etmesi için süt sağma pompalarından faydalanılabilir. Sağılan süt daha…

Prematüre bebek ne zaman beslenir?

Prematüre bebekler birçok nedenden dolayı ağız yoluyla veya sonda ile bir süre beslenemeyebilirler. Sindirim sisteminin olgunlaşmaması, suni solunum cihazına bağlı olma, apneler bebeğin ağız yolu ile beslenememesinin başlıca nedenleridir. Bu süre boyunca anne sütü salgısının devam etmesi için süt sağma pompalarından faydalanılabilir. Sağılan süt daha sonra verilmek üzere dondurularak saklanabilir. Sağılan anne sütü daha sonra bebeğin durumuna göre ağızdan veya burundan yerleştirilen bir sonda aracılığı ile bebeğe verilebilir. Zaman içinde bebeğin emmesi güçlendikçe, sonda ile besleniyorsa midede süt veya mama kalıp kalmadığı kontrol edilerek yavaş yavaş verilen süt miktarı arttırılabilir. Bebeğin emme refleksi güçlendikçe anne memesinden emmesi sağlanır.

Prematüre bebek ne ile beslenmeli?

Prematüre bebekler için en uygun besin kendi annelerinin sütüdür. Prematüre doğum yapan annelerin sütleri zamanında doğum yapan annelerin sütlerine göre daha fazla protein içerir. Ayrıca prematüre bebeklerin anne sütünü takviye ediciler de kullanılabilir. Bu takviyeler sağılan anne sütüne katılmak suretiyle verilir. (Doktorunuza danışın) Bebeklerin büyüme ve gelişmeleri yakından takip edilerek yeteri kadar beslenip beslenmediği anlaşılabilir. Ancak son zamanlarda bebeğin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için anne sütüne eklenen özel prematüre mamaları geliştirilmiştir. Ayrıca bu bebeklerin kemik gelişimlerinin normal olması için D vitamini, kansızlık gelişmesini önlemek için de demir almaları da gerekmektedir. D vitaminini yeteri kadar almazlarsa prematüre bebeklerde kolayca raşitizm gelişebilir.

İlgili Yazılar

Yenidoğanın Geçici Taşipnesi (TTN)

Yenidoğan bazı bebeklerin solunum hızı diğerlerine göre çok daha hızlı olabilmektedir. Bunun nedenlerinden biri TTN denen bir durumdur. TTN yani yenidoğanın geçici taşipnesi denen bu durumun Türkçe tıbbi bir adı…

Devamını oku

Prematürite Anemisi

Kan yapıcı sistem (hemopoetik sistem), tüm kan hücrelerinin üretiminden sorumludur. Fetüste de kan yapıcı sistem yoğun bir şekilde çalışır ama erişkinden farklı olarak fetüste karaciğer gibi kemik iliği dışı yerlerde…

Devamını oku

Prematürenin Nörolojik Gelişimi

Prematüre bebekleri izleyen hekimin görevi bebeğin ilk yılında ortaya çıkması olası nörolojik anormalliklerini saptamaktır. Çünkü bu anormallikler ya ilk 1 yılda ortaya çıkar ya da hemen hemen hiç olmaz. Prematüre…

Devamını oku