Kist hidatik, Ekinokokus granulosus veya Ekinokokus multilocularis adı verilen parazitlerin insanda yaptığı hastalığın adıdır. Parazitin erişkin şekli, kedi, köpek gibi hayvanlarda yaşar.
Kist Hidatik Belirtileri
Kistler yerleştikleri yerde organa özel belirtiler yapar ve 20 cm çapa kadar büyüyebilir. En çok karaciğer ve akciğere yerleşir. Nadiren beyin, böbrek, kemik vs organlara yerleşebilir. Akciğere yerleştiğinde ateş, öksürük, göğüs ağrısı, kanlı balgam ve hırıltı yaparak astımı, bronşiti ve hatta kanseri taklit eder.. Karaciğerde yerleşmişse, karın ağrısı, bulantı kusma, sarılık ve karaciğer büyümesi yapabilir.
E. multilokülarisin yaptığı parazit hastalığı ise daha ağır seyreder. Bulaşma kaynağı enfekte köpekler veya tilki, çakal, kurt gibi köpekgillerdir. Kistler daha küçük fakat çok sayıdadır. Kanser gibi hızlı yayılır. Operasyonu tehlikelidir. İlaç tedavisinin de başarısı çok azdır.
Kist Hidatik Teşhisi
Ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi ile kistlerin varlığı gösterilir. Son zamanlarda filmler ile gösterilen kistlerin, hidatik kist olduğunu ispat etmede hassas antikor testleri geliştirilmiştir.
Kist Hidatik Tedavisi
Kist hidatik cerrahi yolla tedavi edilir. Ya cerrahi olarak tamamen çıkarılır ya da operasyon sırasında kist içine ilaç verilerek kistin küçültülmesine çalışılır. Ayrıca parazit ilaçları ile cerrahi tedavi medikal olarak desteklenir.