Yuvarlak solucan dünyadaki en yaygın parazittir. (Tüm dünyada 1 milyar vaka olduğu sanılmaktadır). İnce bağırsaklara yerleşen en büyük parazittir! (15–35 cm)
Her dişi solucan günde 200.000 kadar yumurta üretebilme kapasitesine sahiptir. İnsan dışkısı ile atılan yumurtalar toprakta uzun süre canlı kalabilir. İnsan dışkısının gübre olarak kullanıldığı, kanalizasyon sularının sulamada kullanıldığı yerlerde ağız yolu ile insana bulaşır. Ayrıca toprağın elle teması, veya insan dışkısı yada sineklerle bulaşmış çiğ etin yenmesiyle de bulaşabilir. İnce bağırsaklara gider, orada larva haline geldikten sonra bağırsağı delip kan dolaşımına karışıp akciğerlere ulaşır. Akciğerden soluk borusu boyunca yukarı tırmanıp gırtlaktan tekrar mideye ve bağırsaklara inerek yerleşir.
Çocuklarda Yuvarlak Solucanın Belirtileri
Bulgular bağırsaklarda yaşayan parazit sayısına bağlıdır. Parazit çok fazlaysa karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı yapabilir. Yağlı ishaller ve A vitamini eksikliğine de neden olur. Akciğerden geçen göçü sırasında astımı bire bir taklit eden öksürük, ateş, döküntü ve kaşıntılarla akciğer filmlerinde geçici bozukluklara da neden olur.
Çocuklarda Yuvarlak Solucan Tanısı
Dışkıda parazitin veya yumurtaların gösterilmesi ile konur.
Yuvarlak Solucan Tedavisi
Mebendazol, albendazol veya pirantel pamoat adlı ilaçlar kullanılabilir (Doktorunuza danışın)