Çocuklarda gece idrar kaçırma, ebeveynlerin olduğu kadar doğru teşhis ve tedavisindeki zorluklar ve tıbbi ekoller arasında tam bir fikir birliği olmamasından dolayı, hekimlerin de kabusudur.
Çocuklarda gece altını ıslatma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın tıbbi adı “Enürezis Nokturna”dır. Çocuklarda oldukça sıktır. 5 yaşa kadar tedavi ve tetkik gerektirmese de 5 yaşından sonra haftada bir-iki kez gece alt ıslatması olan çocuklarda bu hastalığın varlığından söz edilebilir. Toplumumuzda gece altını ıslatmanın zamanla geçen normal bir durum olduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Gece altını ıslatan çocuğu olan aileler eğer çocukları 5 yaşından büyük ise tedavi yollarını aramalıdırlar. Hastalığın uyku derinliği ve mesane (idrar torbası) hacmi ile ilgili olduğu görüşü hâkimdir. Bazı psikolojik etmenler de hastalığın oluşmasında rol oynamaktadır. Erkek çocuklarda kız çocuklara oranla daha sık görülür.
Bu durumdan en fazla çocuk rahatsızdır ve kurtulmak istemektedir. Her sabah yatağından ıslak olarak kalkan bir çocuğun duyduğu sıkıntıyı anlamak çok zor değildir. Bu durum aileler tarafından hastalık olarak kabul edilmediği için çocuk devamlı suçlanmakta ve zaman zaman cezaya çarptırılmaktadır. Özellikle yabancı bir evde yatması gerektiği ya da kamp, tatil gibi nedenlerle evden uzak kaldığı durumlarda çocuk çok yoğun utanma duygusu yaşar. Bu nedenle birçok faaliyete katılmak istemeyebilir.
Halk arasında tedavide kullanılan bazı ilaçların kısırlığa neden olabileceği gibi yanlış bir kanaat vardır. Gece alt ıslatma sorunu olan çocuklarda kullanılan ilaçların kısırlık yapması söz konusu değildir.
Beş yaşındaki çocukların yaklaşık %15’inde idrar kaçırma görülmektedir. Kendi kendine de düzelebilen Enürezis Nokturna sıklığı yaş ilerledikçe azalmakta, erişkin yaşlarda %1 oranında devam etmektedir.
Bu hastalığın tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tedavide Çocuk Cerrahı ile kademeli olarak bazı programlar uygulanmakta, ilaçlardan ve alarm yöntemlerinden de yararlanılmaktadır.