Hepatit A bulaşıcı sarılık hastalığı olarak bilinir. Ancak bulaşması hepatit B’den farklı olarak kan yoluyla değil pis sularla olur. Siroza neden olmaz. Bulaşması çok daha kolaydır. 2 – 4 hafta kadar ağır hastalık yapıp 2 – 4 hafta sonra da çoğu kez şifa ile sonlanır. Nadiren ağır ölümcül hastalık yapar.…

Hepatit A bulaşıcı sarılık hastalığı olarak bilinir. Ancak bulaşması hepatit B’den farklı olarak kan yoluyla değil pis sularla olur. Siroza neden olmaz. Bulaşması çok daha kolaydır. 2 – 4 hafta kadar ağır hastalık yapıp 2 – 4 hafta sonra da çoğu kez şifa ile sonlanır. Nadiren ağır ölümcül hastalık yapar. (fulminan hepatit)

Hepatit A aşısı özellikle yuva kreş okul gibi kalabalık ve bulaşıcı hastalıkların çabuk yayılabileceği yerlere devam eden çocuklara öncelikli olarak yapılmalıdır.

Çocuklarda Hepatit A Aşılama Programı

1 yaşın üstünde en az 6 ay en fazla 1 yıl ara ile 2 doz yapılmalıdır. Aşının koruyuculuğu şu anki bilgilerimizle yaklaşık 20 yıldır. Aşı yapılmamış 6 yaşından küçüklere aşı öncesi antikor testi yapılması gerekli değildir. Ulusal aşı programımızda 18 ve 24 aylarda 1’er kez uygulanmaktadır. Aşılama sonrasında aşının tutup tutmadığını kontrol için antikor testi gereksizdir.

Çocuklarda Hepatit A Aşısı Yan etkileri

Aşı yerinde hafif ağrı dışında bilinen yan etkisi yoktur.

İlgili Yazılar

Aşılar ve Komplo Teorileri

Aşılar hakkında hiçbir bilimsel çalışma yapmamış, sadece komplo teorilerini yazan “sosyal medyacılar” çok para kazanıyorlar, biliyor musunuz? az bilgilinin az ve yanlış bilgiyi yüksek özgüvenle satması çok tehlikeli bir şey,…

Devamını oku
Aşı enjektörleri

Aşı Takvimi

Bu aşı takvimi, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki Aşı Takviminden alınmıştır. İlgili siteye erişim için https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Özel Aşılar Özel aşılar, henüz devlet tarafından yapılmayan ama ekonomik…

Devamını oku

Çocuklarda Meningokok (Menenjit) Aşıları

Menenjit mikrobu olarak da bilinen meningokok süt çocuğu, oyun ve okul çağı çocuklarda enfeksiyon yapabilen bir bakteridir. İstatistiklere göre en sık 1 yaş altı bebeklerde hastalık yapar; 1 yaş altında…

Devamını oku