Hepatit B aşısı ne zaman yapılır? Çocuklarda hepatit B aşısı çocuğu nelerden korur, amacı nedir? Yan etkileri nelerdir?
Karaciğer iltihabının tıptaki adı hepatittir. Birçok virüs karaciğer iltihabı yapabilir. Hepatit yapan virüsler çeşitlerine ve yapılarına göre sınıflandırılmışlardır. Buna göre B hepatiti başlıca kan ve cinsel yolla bulaşan, kronik hepatit, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen sarılık türüdür. Tedavisi çok zordur. Bundan dolayı aşılanma tek korunma yoludur.
Çocuklarda Hepatit B Aşı Zamanı
Aşılama, sağlıklı yeni doğana doğumda, 1. ayda ve 6. ayda olmak üzere 3 doz yapılır. Koruyuculuğu ömür boyudur.
Ancak aşı takviminde özellik arz eden durumlar da vardır:
- Hepatit B taşıyıcısı annenin yeni doğan bebeği: Doğumdan hemen sonra hepatit B aşısı ve serumu yapılmalıdır. Aşı 1, 2 ve 12. aylarda tekrarlanır.
- Riskli bireyler: Ailesinde hepatit B hastası veya taşıyıcısı olanlar, sağlık personeli ve diyaliz tedavisi alanlar. Bu kişiler de 0, 1, 2, 12. aylarda aşılanırlar.
Hepatit B aşısının yan etkileri
Çocuklarda hepatit B aşısının belirgin bir yan etkileri yoktur.
Aşı tekrar zamanı
2001 yılı ortalarına kadar hepatit B aşısının 5 – 7 yılda bir tekrarlanması gerektiği biliniyordu. Ancak yapılan araştırmalar aşının ömür boyu bağışıklık bıraktığını göstermiştir. Antikor düzeyi çok düşük de olsa hafıza lenfositi adlı kan hücreleri virüsü tanımakta ve virüsle karşılaşma durumunda hızla antikor yapmaktadır.
Hepatit B Aşısının Yararları
Hepatit B aşısı sadece hepatit B’den korumuyor, Hepatit B virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan kronik aktif hepatit, siroz ve karaciğer kanserinden de koruyor. Hepatit B aşılaması sayesinde ülkemizde bu virüse bağlı siroz ve karaciğer kanseri sayısında ciddi azalma oldu… Aynı HPV virüs aşısı ile rahim ağzı kanserinden de korunulduğu gibi…
Not
Ülkemizde hepatit B aşısı devletin sağlık kurumlarında sadece 1 yaş altındaki bebeklere uygulanmaktadır.