5 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri Oturma pozisyonunda desteksiz oturmaya çalışır ama öne doğru düşer.Yüzüstü yatırılınca el ve ayaklarını açıp yattığı yerde başını kaldırır (uçak hareketi).Yüz üstünden sırtüstüne dönebilir ama tekrar yüz üstüne dönemeyebilir.Ayaklarını ağzına götürür.Önüne konan bir oyuncağı alıp 2 eliyle kavrayıp nesneleri doğru tutabilir.Anne-baba dışındaki yabancıları ayırt…

5 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri

  • Oturma pozisyonunda desteksiz oturmaya çalışır ama öne doğru düşer.
  • Yüzüstü yatırılınca el ve ayaklarını açıp yattığı yerde başını kaldırır (uçak hareketi).
  • Yüz üstünden sırtüstüne dönebilir ama tekrar yüz üstüne dönemeyebilir.
  • Ayaklarını ağzına götürür.
  • Önüne konan bir oyuncağı alıp 2 eliyle kavrayıp nesneleri doğru tutabilir.
  • Anne-baba dışındaki yabancıları ayırt edip tanır; korkmaya başlar (Yabancılama dediğimiz bu durum olumlu bir sosyal gelişimdir).
  • Sesler çıkarmaya ve ilk hecelerini söylemeye çalışır: Baaa, baaa, baaa, gaaa, gaa, gaa, vs.
  • Sağa, sola dönme, emekleme, oyun gibi aktivitelerle yorulan bebeğiniz, memeyi daha fazla emme isteği duyar; stresini atıp rahatlar.

5 aylık bebeğe yapmanız önerilenler:

Sırtüstü / yüzüstü dönüşlerini beceremiyorsa yardım edin.

Ek gıdalar başlanması gerekebilir. Doktorunuza danışın.

Etrafınızı, giderek hareketlenen bebeğinize göre düzenleyin.

Gündüz uykuları azalsa da uyumaya niyeti yoksa bile her gün aynı saatte dinlenip rahatlaması için yatağına koyun.

Ayna ile oynamayı çok sevecektir. Kırılmaz ayna ile yüzünü ve sizi izlemesini sağlayın.

Beslenmesi için mama sandalyesi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Beşinci aydan itibaren bardaktan su içmeyi öğretmeye başlayın. Biberon veya meme dışında bir kaynaktan bir şeyler içmesini öğrenirse zamanı geldiğinde memeden kesmeye yararı olur. Destekli otururken küçük, ince kenarlı bir fincanın dibine 1 yudumluk su koyup onu içirerek su içmeyi öğretin.

5 aylık bebekta dikkat edilmesi gerekenler

Beş aylık bebeklerde aileleri endişelendiren 3 yeni hareket başlar:

  1. Öksürük: İlgi çekmek için, gülümseyerek sizin dikkatinizi çekip çekmediğini de göz ucu ile kontrol ederek kısa kesik öksürükleri olur. Uykuda öksürük olmaz. Urun akıntısı, ateş vs belirtileri de varsa doktora danışınız.
  2. Kulak Çekme: Uyanıkken uykuya dalma sırasında, ağlarken veya sakinken bile kulakları ile oynar. Bu kulak iltihabını göstermez, bedenini tanımaktadır.
  3. Genital Bölge İle Oynama: Özellikle erkek bebekler, altı açılınca pipisi ile oynarlar. Bu hareket vücudu keşif olup mastürbasyon ile ilgisi yoktur.

5 aylık bebek beslenmesi

Sadece anne sütü verilmelidir. Kilo alım hızı ayda 400 gramın altına inerse devam sütü (biberon maması) başlanması konusunda doktorunuza danışın. Aylık tartı artışı 400 gramın altıda olursa ek gıda başlanması gerekebilir. Amaç bebeğin yarı katı gıdalara alışmasını sağlamaktır. Az miktarda başlanıp yavaş yavaş arttırılarak devam edilir. Eğer yeni tatlara karşı isteksizse inat edilmemeli, 1-2 hafta arayla yeniden denenmelidir (Bkz. Süt çocuğu beslenmesi)

5 aylık bebeğin aşıları

Bu ay eğer 3 aylıkken başlandıysa rotavirüs aşısının ikinci dozu ve meningokok aşıları yapılmalıdır

5 aylık bebeğin büyümesi

 KızlarErkekler
En Az5.000 g / 57,5 cm5.050 g / 58,3 cm
Ortalama6.950 g / 63,9 cm7.200 g / 63,8 cm
En Fazla8.600 g / 70,0 cm9.000 g / 70,0 cm

İlgili Yazılar

1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri Bebekler ilk aylarında zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler (ortalama 14–18 saat). Ancak bu süre bazı bebeklerde daha kısa olabilir. Uyanık kaldığı süre boyunca huzurlu…

Devamını oku

2 Aylık Bebek Gelişimi

2 aylık bebek özellikleri ve yapabildikleri Bebekler ikinci aylarında neler yaparlar? Gaz azalır mı? İkinci ayda gülme ve tanıma başlar mı? Aşağıda bebeğinizin bu ayki özelliklerini bulabilirsiniz Bebeğiniz ikinci ayına…

Devamını oku

3 Aylık Bebek Gelişimi

3 aylık bebek neler yapabilir? 3 aylık bebeğe ek gıda verilir mi? 3 aylık bebek uykusu nasıl olur? Sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz 3 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri Yüzüstü yatış…

Devamını oku