Uzun, zorlu, bir o kadar da heyecanlı hamilelik döneminin sonuna yaklaştınız. Hastaneye hamile olarak girip “anne“ olarak çıkacaksınız. Bu site ile ilk tanışma döneminizi daha rahat geçirmenizi ve bebeğinizle iletişiminizi kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.
Bebeğinizi çok sevin ona ne kadar küçük olursa olsun saygı gösterin. Kendinizi onun yerine koyarak bebeğinizin isteklerini ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışın. Unutmayın, ilk aylarda zamanının çoğunu uyuyarak geçirse de anne karnındayken etrafı duyabilen, son haftalarında parmağını emerek heyecanla sizinle tanışmayı bekleyen minik bir insanla karşı karşıyasınız.
Doğum Öncesi Hazırlıkları
Bebeğin odası ve eviniz
Bebek mobilyaları doğumdan en az 1 ay önce eve getirilerek cila ve vernik kokusunu gitmesi için odası sık sık havalandırılıp eşyalar silinmelidir. İmkânınız var ise bebeğin odasına anne için büyük bir emzirme koltuğu da koyulmalıdır.
Ayrıca olası elektrik kesintilerine karşı evinizde şarj edilebilir bir lamba ve el feneri bulundurun. Mümkünse çocuğunuzun ilk dönemlerde kalacağı odanın veya odaların elektrik düğmelerini ışık şiddeti ayarlanabilen düğmelerle değiştirin.
Ecza dolabı
Ecza dolabınızda bebeğinize yer açın ve önümüzdeki günlerde nöbetçi eczane aramak yerine şunları mutlaka temin edin: Alkol, pamuk, gazlı bez, oksijenli su, termometre, ateş düşürücü şurup ve fitiller, gliserinli fitiller, pişik kremi, göğüs çatlakları için krem.
Bebek banyo malzemeleri
- Daha önce kullanılmamış orta boy bir kova ve tas
- Küvet ve file: Ağrılarınızın olduğu doğum sonrası dönemde ayaklı küvetler son derece kullanışlıdır; eğilip kalkma zorunluluğunuzu en aza indirger.
- Bebek tırnak makası ve tarak
- Banyo ve odanız yeteri kadar ısınmıyorsa küçük bır ısıtıcı.
Çocuk doktorunuzu belirleyin
Doğum öncesi tanışma amaçlı randevu alın ve telefonunu kaydedin.
Yenidoğanla Tanışalım
9 ay boyunca heyecanla beklediğiniz bebeğiniz karşısında şaşkınlık ve hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Yenidoğan bebeklerin başları vücutlarına göre oldukça iri olup hele normal doğumla dünyaya geldiyse yüzü şiş, kafası külah şeklinde çıkıntılı ve gözleri kanlı olabilir. Bacaklar vücuda göre ince ve cılız olup cilt sarkık ince ve buruşuktur. Hele erken doğduysa vücudu daha sonra dökülecek olan ve lanugo adı verilen tüylerle kaplıdır. Yenıdoğanın vücudu vernix adı verilen tereyağımsı bir tabaka ile kaplıdır. Vernix yenidoğanda ısı izolasyonu ve bakterilere karşı koruyucu görev yapar.
Ortalama boyu 50 cm; ağırlığı 3.500 g ve baş çevresi 34,5 cm’dir.
Hem kız ve erkek çocuklarda doğumdan sonra memelerde şişme ve sertleşme hatta süt salgılanması bile görülebilir. Kız bebeklerde vaginal akıntı ve kanama da gözlenebilir. Tüm bunlar gebelik sırasında anneden ve plasentadan (bebeğin eşi) gelen hormonlara bağlı olup geçicidir. Şişip sertleşen meme dokusundan süt sağmaya çalışmak sık yapılan bir hatadır. Asla memeye dokunulmamalıdır.