Verem aşısı yakın zamana kadar doğumdan hemen sonra, hatta bebek doğumhanedeyken yapılırdı. (öğrenciliğimde doğumhanede aşı yapıldığını hatırlıyorum) 1990’ların sonundan beri 2 veya 3. ayda yapılması önerilmektedir. Yapılma yeri sol omuz başı deri içi enjeksiyon şeklindedir. Aşı sırasında mercimek büyüklüğünde beyaz bir kabartı oluşmalıdır. Bu kabartı 5 -10 dakikada söner. Ateş yapmaz. Aşı yerine 2 gün su veya alkol değmemeli, ellenmemelidir.
Verem aşısı yan etkileri
Verem aşısından haftalar sonra aşı yerinde aşıdan en az 15 gün en fazla 4-5 ay sonra sivilce gibi bir yara çıkar, sulanır, kabuklanır. Daha sonra da iz bırakarak iyileşir. Bu izin olması aşının büyük olasılıkla tuttuğunu gösterir. Aşı yerinde iz olmaması aşının tutmadığını göstermez, aşı izi olmasa da aşı tutmuş olabilir.
Ancak bazen aşı yerinde iz olmaz. Bu durumda aşı tutmamış olabilir. Gerekirse PPD testi yapılarak kontrol edilmeli, gerekirse aşı tekrarlanmalıdır.
Bazen de aşı reaksiyonu küçük bir sivilceden çok daha büyük bir cilt içi apseye döner. Koltuk altında beze bile yapabilir. Çoğu kez tedavisiz iyileşir. BCG yerinde büyük abse oluşumunun aşıyı yapan veya aşı tekniği ile ilgisi olmayıp nadiren cerrahi müdahaleyle boşaltılması gerekir.
Verem aşının akciğer veremine karşı koruyuculuğu % 50 civarındadır, Yani %100 koruma sağlamıyor ancak tüberküloz bakterisi menenjiti ve yaygın organ tutulumu olan milier tüberküloza karşı koruyuculuğu %80 ve üzerinde olup esas etkisi bizce budur.
Yakın zamana kadar aşının tutup tutmadığını kontrol için 6 aylıkken PPD testi yapılıyordu ancak buna gerek kalmadığı gösterildi.