Soru: 2 yaşında çocukta ülser olur mu ki? 2 yaşındaki çocuğa endoskopi yapılır mı? Peptik ülser, yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağında ortaya çıkan yaralarla seyreden hastalığın adıdır. Her bir organdaki yaranın oluşum nedeni ayrı ayrı olabilir. Bunun için önce midenin ve oniki parmak bağırsağının nasıl çalıştığına bakalım: Midede mide…

Soru: 2 yaşında çocukta ülser olur mu ki? 2 yaşındaki çocuğa endoskopi yapılır mı?

Peptik ülser, yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağında ortaya çıkan yaralarla seyreden hastalığın adıdır. Her bir organdaki yaranın oluşum nedeni ayrı ayrı olabilir. Bunun için önce midenin ve oniki parmak bağırsağının nasıl çalıştığına bakalım:

Midede mide iç zarını (mukoza diyoruz) koruyan faktörlerle buraya zarar veren faktörler (başta mide asidi) bir denge içinde çalışarak gıdaların sindirimini sağlarlar. Koruyucu ve zarar verici faktörler arasında denge bozulursa midede veya oniki parmak bağırsağında ülser adı verilen yaralar ortaya çıkar.

Mide ülserlerini yapan bir başka neden Helicobacter pylori adlı bir bakteridir. Bu bakteri mide iç yüzeyine yapışarak burada yaraya ve asitlere hassasiyet artışına neden olur. Ancak H pylori taşıyan bir kişi ülserli demek değildir. H. pylori varlığına ek olarak bazı risk faktörleri de eklenirse (örneğin aspirin kullanımı, çok asitli meyve suları içilmesi, turşu, acı tüketilmesi, stresli yaşam) ülser oluşumu kolaylaşır. Ayrıca bu bakterinin midede yerleştiği yerin de önemi vardır. Bazı bölgelere yerleşmiş olan H. pylori tedavi edilmez ama bazı bölgelerde varsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. (Buna çocuk gastroenterologları, endoskopik bulgulara göre karar vereceklerdir)

Çocuklarda Ülser Belirtileri Nelerdir?

Genel belirtiler bulantı, iştahsızlık, tekrarlayan karın ağrısıdır. Karın ağrısı yemeklerden sonra artar, yanma şeklindedir. Gece uyandırabilir. Karın ağrısı yemekle arttığı için iştahsızlığa neden olur. Eskiden bu şekilde karın ağrısı olan çocukların, yemek yememek ve ilgi çekmek için karınlarının ağrıdığını söyledikleri düşünülürdü. Ancak çocuklara da endoskopi yapılmaya başlanmasıyla karın ağrısı olan bazı çocuklarda da mide hastalıkları saptanmaya başlandı.

Çocuklarda Ülser Teşhisi Nasıl konur?

Yukarıdaki belirtileri olan hastalarda dışkıda canlı H. pylori bakterisi saptanması halinde endoskopi gerekebilir. Sadece dışkıda Helicobacter pylori varlığı ile tanı koymak ve tedavi yapmak mümkün değildir. Kesin teşhis ve tedavi kararı için kararı için endoskopi yapılması şarttır.

Endoskopi çocuğa nasıl yapılır? Çocuğa endoskopi yapılması ile erişkine yapılması arasında çok büyük farklılıklar yoktur ancak çocuklar için kullanılan endoskoplar çok daha incedir. Endoskopi öncesinde de sakinleştirici ilaç verilmesi halinde çocuğunuzun hem canı acımaz hem de sonrasında olayı belki hatırlamaz bile.

Endoskopi çocuğa nasıl yapılır? Çocuğa endoskopi yapılması ile erişkine yapılması arasında çok büyük farklılıklar yoktur ancak çocuklar için kullanılan endoskoplar çok daha incedir. Endoskopi öncesinde de sakinleştirici ilaç verilmesi halinde çocuğunuzun hem canı acımaz hem de sonrasında olayı belki hatırlamaz bile.

Çocuklarda Ülser Tedavisi

İlaç tedavisi

Asit gidericiler ve H. pyloriyi ortadan kaldırmak için antibiyotikler, diyet

Diyet

Fast food yerine ev yemekleri, asitli içecekler yerine taze meyve suları. Bilinen gıda duyarlılığı varsa uzun süreli o gıdadan uzak kalma gerekir.

Hijyen

Ağız yoluyla bulaşan mikroplardan korunmak için el temizliği öğretilmeli.

İlgili Yazılar

Çocuklarda Crohn Hastalığı

İnflamatuar bağırsak hastalığı demek bağırsakların kronik iltihabı ile giden hastalıklar anlamına gelir İnflamatuar bağırsak hastalıkları denen bu hastalık grubunun iki üyesinden biri Crohn hastalığı diğeri de kolitis ülserozadır. Bu yazıda…

Devamını oku
Karnının ağrısından karnını tutan bir kız çocuğu

Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı nedir? Kimlerde çölyak hastalık düşünülmeli ve araştırılmalıdır? Her çölyak hastası mutlaka ishal olmalı mıdır? Erişkinde çölyak olur mu? Bu soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz… Çölyak hastalığı çocukluk çağının…

Devamını oku
Çölyak Hastalığı

Çocuklarda İnvajinasyon

Bir yabancı terim daha… (Dilimizdeki yabancı tıbbi terimlerin Türkçeleştirilmesi konusunu ayrı bir yazı olarak yayınlamayı da planlıyorum zaten) İngiliz kökenli tıp kitaplarında “intusepsiyon”, Fransız kökenlilerdeyse “invajinasyon” sözcükleri geçmekte ama aynı…

Devamını oku
İnvajinasyon (Bağırsak Düğümlenmesi)