Çocuklar yaşamımızdaki en önemli varlıklardır. Yaşam sorumluluklarını aldığımız yavrularımızın bir kazada ölmesi veya sakat kalması hiç birimizin isteyeceği bir şey değildir. Taşıt kazalarından korunmak için ne kadar kurallara uyarsak uyalım eğer araç içinde yeterli tedbir alınmamışsa olası bir kazada araç içindekilerin zarar görmesine engel olamayız. Araç içi tedbirler nelerdir? Taşıt…

Çocuklar yaşamımızdaki en önemli varlıklardır. Yaşam sorumluluklarını aldığımız yavrularımızın bir kazada ölmesi veya sakat kalması hiç birimizin isteyeceği bir şey değildir. Taşıt kazalarından korunmak için ne kadar kurallara uyarsak uyalım eğer araç içinde yeterli tedbir alınmamışsa olası bir kazada araç içindekilerin zarar görmesine engel olamayız.

Araç içi tedbirler nelerdir?

Taşıt kazaları çocuklarımızın sağlığı ve hayatı için önemli tehdit oluşturmaktadır. Emniyet koltukları kullanılarak taşıt kazalarında birçok yaralanma ve ölüm engellenebilir. Emniyet koltuğundaki bir çocuk güvende olmasının yanı sıra rahat da edecektir, böylelikle araç kullanırken dikkatiniz dağılmaz. Küçük çocuğunuz için arabadaki en güvenli yer arka koltukta yüzü arkaya dönük olan emniyet koltuğudur. Yüzü öne dönük olan çocuk ani fren ve çarpmalarda boyunu öne-arkaya kırbaç hareketi yaparak (whiplash injury deniyor buna) boynu ciddi zarar görebilir, hatta kırılabilir.

  • Bebeğinizin taşıt koltuğunun yerine tam oturduğundan emin olunuz.
  • Koltuk ile birlikte çıkan kullanma kılavuzunu dikkatle okuyup uygulayınız.
  • Bebeğinizi arabaya her bindirişinizde koltuğu kullanmayı alışkanlık edininiz.

Bebeğinizi yolcu hava yastığı kapatılamayan araçların ön koltuğuna kesinlikle oturtmayınız.

  1. Bir çarpma anında, boyun omurlarında hasar oluşması riskini azaltmak için, çocuklar 1 yaş veya yaklaşık 10 kilo olana kadar yüzleri arabanın arkasına dönük olarak oturmalıdır. 1 yaşından önce 10 kilodan daha ağır olan çocuklar ise daha büyük çocuklar için olan taşıt koltuklarına ve yüzü yine arkaya bakacak şekilde oturmalıdır.
  2. Arkaya dönük bebek koltuğu özellikle yolcu hava yastığı olan araçların ön koltuğuna kesinlikle oturtulmamalıdır. Çarpma anında patlayan hava yastığı bebeğin ölümüne neden olabilir.
  3. Prematüre veya çok küçük bebekler, kemer, kolluk veya karın kayışı doğrudan bebeğin yüzüne veya boynuna değecek şekilde taşıt koltuğuna oturtulmamalıdır.
  4. Bebekler için arkaya dönük taşıt koltuklarında, kemer hizası, bebeğin omuzları kemerin üstünde kalacak şekilde ve sıkı olmalı, ayak klipsi çocuğun göğüs kafesinin tam ortasında (karın veya boyunda değil) tutulmalıdır.
  5. Taşıt koltuğu bebeğin başı öne düşecek şekilde öne kayarsa baş geride kalana kadar 45º’ye geriye yatırılmalıdır.
  6. 1 yaş altı arkaya dönük ve 1 yaş üstü öne dönük koltuklar çocuk koltuğa tam uyduğu sürece (kulaklar koltuk arkasının en üstünün alt hizasında ve omuzlar kemerin altında kalacak şekilde) kullanılmalıdır.
  7. Bebek koltuğa büyük geliyorsa yükselticiler kullanılabilir.

NOT: Bu yazıyı ilk yazdığım 2000’li yılların başından beri maalesef hala taşıt koltuklarının ve pusetlerin sadece bebek taşıma aracı olarak kullanıldığını, bebeğin emniyet kemerinin takılmadığını görüyorum…

İlgili Yazılar

Oyuncak Güvenliği

Bir oyuncak çocuklar için tehlikeli olabilir mi? Oyuncak seçiminde güvenlik açısından nelere dikkat etmeliyiz? Çocukların her şeyi öğrenmesi oyunla olurken en büyük eğlenceleri ise oyuncaktır. Raflarda binlerce çeşit oyuncağa her…

Devamını oku

Ani Bebek Ölümü (SIDS)

Beşik Ölümü Konusuna Giriş 1 yaş altındaki (en çok da 6 aydan küçüklerde) sağlıklı bebeklerde, genellikle de uykuda olan, ani ölüm tablosudur. Bu olay cereyan ettiğinde bebekler genellikle beşiklerinde oldukları…

Devamını oku

Çocuk Güvenliğinde Genel Tedbirler

Bebek Odası Güvenliği Bebekler doğar doğmaz kol bacak hareketleri, itip kakma hareketleri ile ayaklarının altındakileri ve kendilerini iteleyerek yer değiştirirler. Bu hareketlerle yer değiştiren bebek düşebilir. Bez değiştirme yatağında düşmeyi…

Devamını oku