Bebeğin sorunları ne kadar fazla ise Prematüre bebeğin ailesini o kadar yoğun bir doktor trafiği bekler. Zamanla sağlık sorunları azaldıkça gerekli doktor kontrolleri de azalıp seyrelecektir.
Prematürelerin göz muayenesi
Prematüre bebeklerin sık karşılaştıkları bir göz sorunu prematürelik retinopatisidir (ROP). ROP, gözün retina adlı sinir dokusunun olgunlaşmamasından ve erken doğum nedeni ile zarar görmesinden kaynaklanır. Varlığını tespiti için göz doktoru tarafından damla ile gözbebeği büyütülerek, gerektiği takdirde anestezi altında muayenesi şarttır. Bunun için ilk göz muayenesi 4–6 hafta arasında yapılmalıdır. Erken teşhisle tedavisi mümkün olup geç teşhis koyulduğu takdirde maalesef körlükle sonuçlanabilir.
Prematürelerin işitme muayenesi
Doğum ağırlığı 1.500 g altındaki bütün bebeklerde işitme muayenesi yapılmalıdır. Ayrıca ailede sağırlık hikâyesi varsa, bebek menenjit geçirmişse veya doğum zor geçmişse işitme testleri mutlaka yapılmalıdır. İşitme muayenesinin 6 aylıktan önce yapılması önerilir.
Prematürelerde fizik tedavi
Prematüre bebeğinizde spastisite veya kas zayıflığı gibi motor gelişimini engelleyecek hastalıklar önceden teşhis edilir ve fizik tedavi ile tedavi edilirse çok başarılı sonuçlar alınır.
Prematürelerin nörolojik muayenesi
Prematüre bebekler ile yenidoğan döneminde havale geçirme, beyin kanaması, serebral palsi gibi nörolojik sorunlar yaşayan bebeklerin bir çocuk nöroloğuna muayene olması gerekir. Özellikle yoğun bakımda beyin kanaması veya havale geçiren bebeklerde beyin ultrasonu ve beyin MR’ı çekilmesi şarttır.