Kızamık, çocukluk çağının en ağır döküntülü hastalıklarından biridir. Çok bulaşıcıdır. Bulaşma solunum yolundan damlacık enfeksiyonuyla olur. Korunma sadece aşı ile mümkündür. Ülkemizde devletin sağlık kuruluşlarında kızamık aşısı kabakulak ve kızamıkçık aşıları ile birlikte 3’lü karma aşı olarak 12 aylıkken ve okul çağında olmak üzere 2 kez yapılmaktadır.
Çocuklarda kızamık belirtileri ve teşhis
Kızamıklı hasta ile temastan sonra 10 – 11 gün kuluçka dönemi vardır. Döküntü başlamadan 3–4 gün önce yüksek ateş başlar. Ateş 40°C’yi geçebilir. Gözlerde kızarma, sulantı, batma, kuru öksürük, burun akıntısı, halsizlik olur. Bu sırada ağız içinde yanak iç yüzünde beyaz lekeler çıkar. Koplik adı verilen bu lekeler sadece ve sadece kızamıkta görülür. Hastalık için tipiktir. Ateş başladıktan 3–5 gün sonra yüz ve boyundan başlayıp vücuda yayılan kırmızı, deriden çok hafif kabalık, kaşıntısız döküntüler ortaya çıkar. Döküntünün 3- 4. gününde ateş düşer. Ateş 4 günden fazla sürerse doktorunuza tekrar başvurun. Bu dönemde kızamık orta kulak iltihabı, bronşit, zatürre, krup gibi yan etkilere neden olabilir. Hastalık döküntüler sönene kadar bulaşıcıdır (Başlangıçtan itibaren 8 – 10 gün).
Çocuklarda kızamık tedavisi
Kızamık hastalığının ilacı maalesef yoktur. Kızamık virüsünü öldüren ilaç henüz keşfedilmedi. Ateş düşürücüler, öksürük şurupları (doktorunuza sorunuz), bol sıvı gıda ve istirahat dışında özel tedavisi yoktur. Antibiyotikler etkili değildir. Zatürre gibi bir komplikasyon olduysa o zaman antibiyotik verilebilir. Yüksek dozda A vitamini iyileşmeyi hızlandırıp komplikasyon riskini azaltır (doktorunuza sorunuz).
Kızamık hakkında yanlış bilinenler
Ateş düşürücü vermeyip dökmesini sağlamak gerekir mi? Kesinlikle hayır! Bir de yüksek ateşin riskleri ile uğraşmayın. Ne verirseniz verin kızamıklı hastanın dökmesine engel olamazsınız.