HPV Rahim Ağzı Kanseri Aşısı

Ergenlerde rahim ağzı kanseri aşısı zorunlu mudur? Kanserden koruyan aşı mı olur? Bu sorularınızn cevabı aşağıda; keyifli okumalar… Human Papilloma Virüs (HPV) cinsel yoldan bulaşan ve kadında rahim ağzı erkekte de penis kanserine yol açtığı bilinen bir virüstür. Bu virüs rahim ağzı kanseri tanısı konan kadınların %95’inde saptanmaktadır. Rahim ağzı…

Ergenlerde rahim ağzı kanseri aşısı zorunlu mudur? Kanserden koruyan aşı mı olur? Bu sorularınızn cevabı aşağıda; keyifli okumalar…

Human Papilloma Virüs (HPV) cinsel yoldan bulaşan ve kadında rahim ağzı erkekte de penis kanserine yol açtığı bilinen bir virüstür. Bu virüs rahim ağzı kanseri tanısı konan kadınların %95’inde saptanmaktadır. Rahim ağzı kanserine tüm dünyada kadın kanserleri arasında meme kanserinden sonra ikinci sırada rastlanmaktadır.

HPV genital bölgede önce siğil şeklinde enfeksiyona neden olur. Kadınların bir kısmı bu virüsü bağışıklık sistemleri ile yenebilir ancak bazılarında da kanser gelişir. Bu virüsün yaklaşık 60 çeşidinden birkaçının kanserle doğrudan ilişkisi bulunmuştur. Kişi bu virüslere karşı aşılanırsa bu virüslere bağlı kanserden de dolaylı olarak korunmaktadır.

1990’lı yıllardan beri bu virüse karşı aşı geliştirme çalışmaları başarı ile sonuçlanmış ve bu virüsün kanserle en fazla ilişkili 4 çeşidine karşı (Tip 6, 11, 16 ve 18) aşı geliştirilmiştir.

Aşının piyasa adı Gardasil® olup Merck Sharpe Dohme firması tarafından üretilmiştir. Amerika’daki Hastalık Kontrol Merkezine bağlı “Aşı Uygulamaları Danışma Komitesi” aşının 11–12 yaşlarındaki kız çocukları ile daha önce aşılanmamış olan 13–26 yaş arasındaki kadınlara yapılmasını önerdi. Komite ayrıca hekimlerinin uygun görmesi halinde aşının, 9–10 yaşındaki kızlara da uygulanabileceğini açıkladı.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı Dozajı

İdeal aşılama yaşı olarak 11-12 yaş belirtilmektedir. İlk dozdan 6 ay sonra 2. doz yapılmalıdır. (15 yaş altı çocukların bağışıklık sistemi aşıya daha iyi yanıt vermekte ve 2 doz aşı yetmektedir.

15-18 yaş arasında olan ve cinsel yönden aktif olmayan kızlara aşı 3 doz olması önerilir. İlk dozdan 2 ay sonra ikinci doz, ilk dozdan 6 ay sonra da üçüncü doz.

Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki siteyi ziyaret edebilirsiniz:

https://www.cdc.gov/vaccines/vpd/hpv/public/index.html

İlgili Yazılar

Aşılar ve Komplo Teorileri

Aşılar hakkında hiçbir bilimsel çalışma yapmamış, sadece komplo teorilerini yazan “sosyal medyacılar” çok para kazanıyorlar, biliyor musunuz? az bilgilinin az ve yanlış bilgiyi yüksek özgüvenle satması çok tehlikeli bir şey,…

Devamını oku
Aşı enjektörleri

Aşı Takvimi

Bu aşı takvimi, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki Aşı Takviminden alınmıştır. İlgili siteye erişim için https://asi.saglik.gov.tr/asi-takvimi/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Özel Aşılar Özel aşılar, henüz devlet tarafından yapılmayan ama ekonomik…

Devamını oku

Çocuklarda Meningokok (Menenjit) Aşıları

Menenjit mikrobu olarak da bilinen meningokok süt çocuğu, oyun ve okul çağı çocuklarda enfeksiyon yapabilen bir bakteridir. İstatistiklere göre en sık 1 yaş altı bebeklerde hastalık yapar; 1 yaş altında…

Devamını oku