Çocuğunuz gece sık uyanıyor, sakinleştirilemeden aşırı ağlıyor. Gözleri açık ama sizi “görmüyor”!!! Uyanık değil ama uyumuyor da ve çığlıklar atıyor. Gene terörü dediğimiz bu durum neden olur? Ne yapmalıyız? Çoğu kez basit kabuslarla karıştırılan bu durum aslında basit kabuslardan biraz daha ağır bir tablodur. Çocukların %2’sinde görülür. Derin uyku sırasında…

Çocuğunuz gece sık uyanıyor, sakinleştirilemeden aşırı ağlıyor. Gözleri açık ama sizi “görmüyor”!!! Uyanık değil ama uyumuyor da ve çığlıklar atıyor. Gene terörü dediğimiz bu durum neden olur? Ne yapmalıyız?

Çoğu kez basit kabuslarla karıştırılan bu durum aslında basit kabuslardan biraz daha ağır bir tablodur. Çocukların %2’sinde görülür. Derin uyku sırasında ortaya çıkar. Psikolojik strese bağlı değildir. Genetik yatkınlık vardır. Uyurgezerliğe benzer şekilde o sırada uyandırmak hemen hemen imkansızdır. Uykuya dalıştan 1-2 saat sonra başlayıp 10 ile 30 dakika kadar sürer.

Gece terörü sırasında çocukta görülenler

  • O sırada huzursuz ve taşkın davranışlar gösterir
  • Beceriksizce oturur veya koşar; çığlık atar veya hırsla bağırır
  • Size baktığı halde görmez ve orada bulunduğunuzu algılayamaz
  • Sabah olanları hatırlamaz

Gece terörü yaşayan bir çocuğun anne babası ne yapmalıdır?

Sakinleştirip normal uykuya dönmesine yardım edin

Ağlamakta olan çocuğu huzursuz taşkın uykudan, sakin uykuya geçirmek için soğukkanlılığınızı koruyup şunları yapın: Elini tutup yumuşak bir şekilde sarılarak defalarca onu sakinleştirici sözler söylemelisiniz. Uyandırmaya çalışmayın, terör sırasında bebekler uyanmazlar. O sırada ışık açık olsun ki karanlıkta gördüğü anne babasını tanıması, gölgeler ve kabustan ayırt edebilmesi mümkün olsun.

Kazalardan koruyun

Aynı uyurgezerlikte olduğu gibi, o sırada ortaya çıkabilecek kaza ve yaralanmalardan korunması için önlem alınmalıdır. Gece terörü sırasında çarpma, yataktan düşme, takılarak düşme, camdan düşme, koşarak duvara çarpma, merdivenden yuvarlanmaya daha fazla rastlanmaktadır.

Bebeğe bakan diğer kişileri bilgilendirin

Eğer geceleri bebeği bir akrabanıza veya bakıcıya bırakmanız gerekirse önceden neler yaşayacaklarını anlatın ve gerekli ön hazırlıkları yapın.

Uykudan önce gerilim ve yorgunluğa izin vermeyin

Özellikle çalışan anneler için önerim eve geldikten sonra çocuğunuzla “kudurmayın”. Özellikle uykudan önceki aşırı hareketli oyunlar hem bebeği yorar hem de gece terörünü tetikler. Gündüz uykusunun uyunması, aşırı egzersiz ve koşturmanın olmaması atakları seyreltir.

Terör saatlerini belirleyin ve öncesinde uyandırın

Önce gündüz ve gece uykudan önce çocuğunuza onu gece uyandıracağınızı ve ona seslenir seslenmez hızla kalkmasını tembihleyin. Bir süre gece uyanma saatlerini belirleyip o kabus ile kalkmadan 15 dakika önce onu siz uyandırın. Uykusu tam açıldıktan sonra yatağın dışında 5 dakika geçirin ve tekrar yatırın. Bunu 10 gün kadar her gece üst üste uygulayın. Gece terörü yinelerse siz de uygulamayı yineleyin. Bu yöntem vakaların % 90’ında işe yaramıştır.

Ne zaman psikiyatra gidelim?

  • Salya akması, kas krampları vs varsa,
  • Eğer yukarıda bahsedilen uyandırma sistemine rağmen haftada 2 kezden fazla oluyorsa,
  • Her uyanma ve kabus nöbeti 30 dakikadan uzun sürüyorsa.
  • Gün içinde de korku ve kabusları oluyorsa çocuk psikiyatrına danışabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Çocuğum Çok Sakar

Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. Bazı çocuklar bu şekilde tanımlanabilir. Baktığımızda zekası normal algısı normal…

Devamını oku
Ayağı kayıp yere düşen çocuk çizimi

Yaratıcı Drama ve Duygusal Zeka

Merhaba, Eray Beceren tarafından hazırlanan “Yaratıcı Drama ve Duygusal Zeka” başlıklı aşağıdaki yazı “Kişisel Gelişim Dergisi Eylül 2005” sayısında yayımlanmıştır. Yaratıcı Drama ve Duygusal Zeka Son yıllarda yapılan araştırmalar, IQ’nun…

Devamını oku

Çocuklarda Uyku Sorunları

Sevgili Anne babalar, Uyku sorunları bebeklerimizi yetiştirirken hepimizin başına dert olmuştur. Uyku eğitimi ise hala bazı aileler tarafından sıcak bakılmayan bir durum… Acaba uyku eğitimi, çocuğun özgüvenini bozar mı? Uyku…

Devamını oku