Adı üzerinde, uyurgezerlik “gece uyku sırasında yürüme”dir. En çok 4-15 yaş arasında görülür. Çocukların %15’i hayatı boyunca bir dönem uyurgezerlik yaşamıştır. Bir hastalık veya psikiyatrik bozukluk olarak kabul edilmemektedir.
Uyurgezerlik sırasında
- Hemen hiçbir şekilde uyandırılamaz,
- Gözler açık ama bakışlar anlamsızdır,
- Uyanıkken olduğu kadar koordine ve kontrollü değildir.
- Amaçlıymış gibi görünen hareketler yapabilir, mesela dolap açma, elbise giyme çiş veya bulunduğu yeri tuvalet sanıp kakasını yanlış yere yapma görülebilir.
Çocuklar uykuda neden yürür?
Nedeni bilinmemektedir. Stres, endişe vs ile artar ama kesin bir hastalığa bağlanamamaktadır. Bazı ailelerde daha fazla görülür; erkek çocukları daha fazla uyurgezerlik gösterir.
Bir uyurgezerin ailesi ne yapmalıdır?
Yönlendirin
Kolundan yumuşak bir şekilde tutup yavaşça önce tuvalete yönlendirin; belki bir ihtiyacı olabilir! Daha sonra gene yavaşça yatağına götürün. Uykusu düzelene kadar bekleyin.
Koruyun
Kazalara karşı korunmalıdır. Bazı uyurgezerlerin sokaklara çıkıp araç altında kalabildiği veya köpekler tarafından ısırıldığı hatta kaybolduğu bilinmektedir.
Bitkinlik ve yorgunluğa karşı önlem alın
Bazı çocuklar o kadar fazla dolanır ki uyku kalitesi bozulduğu için zamanla bitkinleşir.
O yürümeye başlamadan siz onu uyandırın
Çocuğunuz sık sık uykuda yürüyorsa bir süre saat tutup ne zaman uykuya dalıp ne zaman yürümeye başladığını kaydedin. Birkaç deneme sonrası çocuğunuzun yürüme zamanından 15 dakika kadar önce onu tam anlamıyla uyandırıp en az 5 dakika tamamen açılmasını sağlayın. Bu uygulamayı 1 hafta boyunca sürdürün.
Uzm Dr Erdem Uzunoğlu