Glokom göz içi basıncının yüksek olması ile seyreden önemli bir göz hastalığıdır. Doğuştan veya sonradan başka göz hastalıkları veya travmalara bağlı olabilir. Bu yazıda daha çok doğumsal glokomlara değineceğiz. Çocukluk çağında glokom görülme sıklığı 1/10.000’dir. Vakaların çoğu sporadiktir (Yani anne babada hastalık olmaksızın tek tek vakalar şeklinde). Vakaların sadece %10’unda…

Glokom göz içi basıncının yüksek olması ile seyreden önemli bir göz hastalığıdır. Doğuştan veya sonradan başka göz hastalıkları veya travmalara bağlı olabilir. Bu yazıda daha çok doğumsal glokomlara değineceğiz.

Çocukluk çağında glokom görülme sıklığı 1/10.000’dir. Vakaların çoğu sporadiktir (Yani anne babada hastalık olmaksızın tek tek vakalar şeklinde). Vakaların sadece %10’unda genetik geçiş vardır. Genetik geçişte anne baba taşıyıcı ama hasta değildir. Çocuk anne ve babanın her ikisinden bu genetik özelliği alarak hasta doğar.

Doğuştan göz içi basıncı yüksekliği varsa konjenital glokom adını alan hastalığın ortaya çıkışı ilk birkaç yılda olduysa infantil glokom olarak adlandırılır. Ki bu grubun da %90’ında hastalık ilk 1 yaşta ortaya çıkar. Gözde yapısal bozukluk (gelişim anomalisi) mevcut olup ön kamara sıvısının gözden dışarı atılamamasına bağlı olarak bulgular gelişir. Genelde her iki gözü de tutup başka göz hastalığı veya sistemin hastalık yoktur.

Çocuklarda Glokom Belirtileri

Gözde buğulanma, büftalmi denen gözün irileşmesi, ışıktan rahatsız olma, gözlerde sulanma ve kızarıklıktır.

Ayrıcı tanıda göz içi basıncının ve göz kalınlığının normal olduğu göz dibi incelemesinde patoloji saptanmayan megalokornea düşünülür. Forsepsle doğan çocuklarda da nadiren travmaya bağlı kornea buğulanma görülebilirse de gözlerinde sulanma ile birlikte irilik olan bebeklerin göz tansiyonu açısından göz hekimince değerlendirilmesi şarttır.

İlgili Yazılar

Renk Körlüğü Testi

Normal görenler 5 olarak görür. Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç birşey göremez. 2 Renk körü olanlar ve normal görenler 12 görürler.

Devamını oku
Optometrik kart

Bebeklerde Göz Yaşarması

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı Bebeklerde en sık kronik (devamlı) göz sulanması sebebi, doğuştan gözyaşı kanalının tıkalı olmasıdır. Normalde gözyaşı bezi tarafından üretilen gözyaşının fazlası gözyaşı kanalı tarafından buruna aktarılır. Bu…

Devamını oku
Bebeklerde Göz Yaşarması

Bebeklerde Şaşılık

Normalde bir noktaya bakarken her iki gözün birbirine paralel olması gerekir. Bu paralelliğin bozulması durumuna şaşılık denir. Her bir gözde altı adet göz dışı kas bulunur. Bunların birinde veya birkaçında…

Devamını oku