Bu yazıyı okuduğunuza göre, ya sık seyahat edersiniz ama bebeğiniz olduktan sonra artık o kadar fazla gezemeyeceğinizi düşünüyorsunuz, ya bebeğinizle yakında bir seyahat planlıyorsunuz ama bebeğin sağlığı için endişelisiniz, ya da…
Neyse sadede gelelim
Çocuk sahibi olmanız sadece ani kararlarla çılgın kaçamaklar yapmanıza engeldir. Oysa planlı ve 5 günde 5 yere gitmeksizin birim zamanda en az yere giderek yapılan geziler mümkündür. Ancak şunu unutmayın: Bekarlığınızdaki hamağa yayılarak veya gece yarılarına kadar diskolarda dans edip ertesi gün öğlene kadar uyuyarak yapacağınız tatiller bitti. Üstelik belki dinlenmeniz bile mümkün olmayacak. Bebek beslemek, uyutmak veya alt değiştirmek, bebeğiniz daha büyükse saatlerce bebek havuzunda kalmak zorunda olmanız gerekebilir.
Yolculuk Öncesi Hazırlık
Eğer bebeğiniz küçükse ve özellikle örneğin çok kusuyorsa gittiğiniz yerde evde ihtiyacınız olan her şey gerekecek demektir. Mesela sıvı sabun, sıvı yüzey temizleyici, minik el havluları, belki bir lavabo fırçası… Bunları taşımak yerine küçük plastik şişeciklere koymak veya gittiğiniz yerde küçük boylarını alıp orada bırakmak yükünüzü hafifletecektir…
İhtiyaç Listesi
- Valizinize bebek bezi koysanız da bebeğin el çantasına 2–3 fazladan yedek bebek bezi ekleyin.
- Bol ıslak mendil
- Mama önlüğü
- Kâğıt havlu
- Alt değiştirme bezi
- Yeterli içecek sıvı
- Bebeğin yolda kendini güvende hissetmesi için alışkın olduğu bir oyuncak, bir de sıkılmasına karşı tedbir amaçlı yeni oyuncak
- Yedek çöp ve buzdolabı poşetleri
- Bebek için 1–2 takım yedek giysi
- Sizin için bir bel çantası: Bebek eşyalarını taşıdığınız çanta içinde kendi eşyalarınız (cüzdan, sağlık sigorta kartları, cep telefonu, güneş gözlüğü ve biletler vs) kaybolacağı için
- Pişik kremi
- Tırnak makası, makas
Seyahatte Yanınıza Almanızı Önerdiğimiz İlaçlar
- Ateş düşürücü şurup veya fitiller: Fitiller sıcakta eriyeceği için otele varır varmaz buzdolabına koyun
- İsilik için bebek yağı
- Kortizonlu, antibiyotikli ve antihistaminikli krem veya jeller
- Termometre
- Taşıt tutması ve kusmalara karşı fitil veya damlalar
Yolculuk Sırasında
Özellikle uçakla seyahat edenler için
Uçak bileti alma aşamasından uçağa yerleşene kadar seyahat acentesi, valiz kabul yetkilisi vs herkese bebeğiniz olduğunu hatırlatın. Nedenini yazıyı okudukça anlayacaksınız.
Bagaj teslim işlerinde sıra beklememek için erken gidin (Ama çok erken giderseniz bu kez de bebekle havaalanında sıkıntıdan patlayabilirsiniz)
Check-in (bagaj teslim) sırasında biletinize yer numarası verilmeden önce görevliye bebeğiniz olduğunu bir kez daha hatırlatın. Ön tarafı geniş, ayak uzatılabilecek bir koridor başı koltuk, seyahatinizin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.
Uçağa erken mi binelim?
Evet: Hemen oturup kalabalıkta valiz yerleştirenleri beklememiş olursunuz.
Hayır: Erken oturursanız kucakta bebekle onu oyalayarak vakit geçirmek sizi sıkar, etrafı da rahatsız edebilir.
Uçak kalkarken veya inerken kabin basıncı değişiklikleri bebeğin kulağında ağrı yapabileceği için önlem alın: Yutkunma hareketi kulağı açacağı için bebeğe bu sırada biberon veya sulukla su içirmek veya emzirerek beslemek yararlı olur.
Uçaklarda biberon veya süt ısıtmak için mikrodalga fırınlar bulunur. Bundan yararlanabilirsiniz.
Hem bebeği hem de eşyaları toparlamak zor olacaktır. Uçaktan en son siz inin.
Uzun otomobil seyahati kaçınılmazsa
Otomobille seyahat bebeğe daha fazla hareket alanı sağlasa da seyahatin süresi yorucu olacaktır. Şunlara dikkat ederseniz her şey daha kolay olur:
- Mutlaka herkes emniyet kemerlerini takmalıdır. Bebek arabada uyurken taşıt koltuğunda rahatını arttırmak için başının altına şişme destekler koyabilirsiniz.
- Sık molalar verin. Uzun yolculukta aynı yerde sürekli oturmak ve etrafla ilgilenememek bebeklerde ajitasyonlara neden olabilir.
- Sık sık şoför de değiştirin. Bebekle ilgilenen kişinin değişmesi bebeği, arabayı kullanın değişmesi de şoförü dinlendirir.
Yabancı ortamda uyumak
Her insanda alışık olduğu ortam dışında bir yerde yaşamaya başlamak, uyumak belli bir gerginliğe neden olur. Buna GAS denir! (Genel Adaptasyon Sendromu). Bu tabloda bebeklerde özellikle uyku sorunu ağır basar. Kalınan süre uzun ve yaş ileri ise tuvaleti yadırgamadan dolayı dışkılama değişiklikleri (özellikle kabızlık) ve iştah azalması da görülebilir. Bu sıkıntıları azaltmak için tedbir alabilirsiniz:
- Varılan yerde bebek yatağı güvenli mi, sallanınca gıcırdıyor mu kontrol edin.
- Balkon ve balkon kapıları vs güvenli mi?
- Bebeğiniz çok hareketli ise kısıtlamayın. Yeni bir ortamda keşfetmek istediği her şeyi keşfetsin, tatmin olsun. Odada güvenliğini sağladıktan sonra “hayır” ve “elleme” sözcüklerini en sona saklayın. Daha sonra zaten oda dışında kaldığınız zamanlarda deli gibi koşturacak, havuza girecek, yorulacak, odaya gelince de sızacaktır.
- Odada bebeğinizin karnını doyururken ortalık batmasın diye önceden yanınızda getirdiğiniz bir muşambayı kullanabilirsiniz.