Bugün, bazen uzun seyahatleri burnumuzdan getirirken bazen kısa mesafe minibüs yolculuğunu bile imkansız kılan taşıt tutmasına değinmek istiyorum.
Taşıt tutması nedir?
Otomobil, tren, uçak, gemi veya lunaparktaki bir oyuncağa binildiğinde ortaya çıkan baş dönmesi ve bulantı hissidir. Özellikle küçük çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. İç kulaktaki salyangoz organında bulunan denge organı olan yarım daire kanallarının genetik bir hassasiyet durumudur. Taşıt tutması psikolojik nedenli değildir.
Tedavisi nasıl olur?
Eğer taşıt içindeki yer uygunsa bebeğinizi yüz üstü yatırın ve kusabileceği bir torba vs hazır bulundurun. Damla damla kadar az miktarlarda sık sık sıvı verin. Genelde ilk kusmadan sonrası gelmez. Eğer uzun bir yolculuk olacaksa şükredin ki genelde taşıt tutması 4 saatten uzun sürmez.
İlaçla tedavi
Dimenhidrinat adlı antihistaminik içerikli ilaçlar taşıt tutmasını ciddi oranda engeller. Yolculuğa çıkmadan az önce verilmesi yeterlidir. Ancak uzun süre uyku yapacağından kısa süreli yolculuklarda kullanılması gerekmez ve önerilmez.
Bulantı bilekliği
Çoğu vakada işe yarar. 1 yaş altında bile kullanılabilir. Yan etkisi yoktur. Bileğe takılan bilekliğin iç yüzündeki boncuk bileğin iç yüzüne baskı yaparak (bu nokta bulantıyı baskılayan akupunktur noktasıdır) etki gösterir. Denemekte fayda var; en kötüsü işe yaramaz!!!!
Korunma
Deniz tutması olduğunu biliyorsanız ve zorunlu değilse deniz yolculuğuna çıkmayın.
Daha önce deneyerek bulantıya neden olduğunu gördünüzse lunaparklardaki gondol vs binmeyin.