Bebeğin ağız sağlığını korumak için ailelerin yapabileceği en önemli şey kendi ağız sağlığına özen göstermektir. Bebekler ağızlarında çürüğe neden olan bakterilerle doğmazlar, bu bakterileri doğumdan sonra edinirler. Bakteriler, bebeğin ağzında çok kolay birikmezler. Birikimin gerçekleşmesi için birkaç gün boyunca bakteri temasının olması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar, bu bakterilerin bebeğe, öpme kucağa…

Bebeğin ağız sağlığını korumak için ailelerin yapabileceği en önemli şey kendi ağız sağlığına özen göstermektir. Bebekler ağızlarında çürüğe neden olan bakterilerle doğmazlar, bu bakterileri doğumdan sonra edinirler. Bakteriler, bebeğin ağzında çok kolay birikmezler. Birikimin gerçekleşmesi için birkaç gün boyunca bakteri temasının olması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar, bu bakterilerin bebeğe, öpme kucağa alma, bebeğin kaşık ve çatalını kullanma gibi durumlarla geçebildiğini göstermektedir. Bundan dolayı anne, mamanın tadına ya da ısısına bakmak için bebeğini beslediği kaşığı kullanmamalıdır. Ayrıca, ailelerin, düzenli diş fırçalama ve diş hekimi kontrolüne gitmek yoluyla kendi ağız sağlıklarına gereken özeni göstermeleri gerekmektedir.

Bilindiği gibi diş çürüğü; şekerli ve nişastalı besinlerin, ağız içerisinde bulunan bakteriler tarafından aside çevrilmesi ve bu asidin diş sert dokularını aşındırması ile oluşmaktadır. Yeni oluşmakta olan dişlerin çürüğe dayanıklı olmaları için çeşitli önlemler alınabilmektedir. Bunlardan ilki; çocuklarda çürük oluşumunu önlemek için erken dönemde florür (fluorid) kullanmaktır. Florürler, diş sert dokularını çürüğe karşı daha dirençli yapılar haline getirirler. Aileler, bu konuda bir çocuk hekimi veya diş hekiminden gerekli bilgileri alabilirler. Florür kullanımının, çürük oluşumunu yüksek oranda azalttığı bilinmesine karşın, tek başına yeterli olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Aileler ayrıca bebeklerinin genel bakımına gereken özeni göstermeli ve bebeğin yüksek ateşle seyreden hastalıklarında, çocuk doktoru muayenesini geciktirmemelidirler. Yüksek ateş, bebeğin kan dolaşımında kalsiyum ve fosfor tuzlarının oranını etkileyebilmekte ve bu dönemde oluşma olan süt ve sürekli (kalıcı) dişlerin dokularında bozukluklara, iyi mineralize olmamalarına ve çürük oluşumuna daha yatkın olmalarına neden olmaktadır.

Annenin, bebeğin ağız temizliğine ilk dişleri çıkmadan başlaması gerekmektedir. Temizlenmeyen bir ağızda, diş ve dişetlerini kaplayan, bakterileri barındıran ve bakteri plağı adı verilen çok ince yapışkan bir madde bulunmaktadır. Bakteri plağı içindeki bakteriler, gıda artıkları ile etkileşerek asit salgılamakta ve bu asitler, diş yapısını bozarak çürüklere ve dişeti hastalıklarına neden olmaktadırlar. Çocuğun dişlerini örten plak ve dişler sürmeden ağızda bulunan plak aynıdır. Dişetleri üzerinde biriken gıda artıklarını uzaklaştırmak ve plak oluşumunu engellemek gerekmektedir. Temizlik işlemi, çocuğun dişleri sürmeden düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Bebeğin dişetlerini temizlemek amacıyla küçük bir gazlı bez hafif ıslatılarak kullanılabilir. Bu gazlı bez ile bebeğin alt ve üst damağındaki sırt fazla basınç uygulanmadan silinmelidir. İlk dişler çıktığında ise yine gazlı bez kullanılabileceği gibi günümüzde özellikle bebekler için geliştirilmiş parmak kılıfları, küçük ve yumuşak diş fırçaları bulunmaktadır. Temizlik işlemi sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden sonra olmak üzere günde iki kere yapılmalıdır.

Bebeğin süt ya da mama dolu biberon ile uyumasına veya gün boyu biberonla dolaşmasına izin vermek, çürük oluşumunu arttıran diğer bir faktördür. Biberonu emzik olarak kullanan bir bebekte yaygın çürük oluşumu sık görülen bir durumdur. Anne bu duruma engel olmakta çok zorluk çekiyorsa en azından biberona yalnızca içme suyu koyabilir.

İlgili Yazılar

Diş Yaralanmaları (Travma)

Diş travmaları çocuklarda çok sık rastlanılan bir durumdur. Diş kırılması veya dişin kökünden çıkması durumunda ne yapmalıyız? Özellikle çok hareketli ve spor ile ilgilenen çocuklarda görülme sıklığı daha da fazladır.…

Devamını oku
dis travmalari

Yenidoğan Dişi

Bazı bebeklerin “dişle” doğabildiklerini hiç duydunuz mu? Hatta prematüre bir bebeğin bile diş çıkarması olasıdır. (1500 gram civarında bir bebekti ve ben 1993 yılında Cerrahpaşa’da yeni asistanken yoğun bakımda yatarken…

Devamını oku
Yenidoğan Dişi

Dişler Sürmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bebekler daha önce de belirttiğimiz gibi çürüğe neden olan bakteriler ile doğmazlar. Çürük yapıcı bakteriler, bebeğin ağzına zaman içinde yerleşir. Anne ya da bebeğin bakımını üstlenen bireyin, mamanın tadına veya…

Devamını oku
Dişler Sürmeden Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?