Astımda olmazsa olmaz ana belirti öksürüktür. Öksürük çeşitli şekillerde olabilir. Esas olarak geceleri ve eforla (hareketle) artan öksürük tipiktir. Çoğu kez balgam da vardır ama çok yapışkan olduğu için çıkarması güç olur. Aileler balgam söküldüğü takdirde iyileşeceğini düşünür ama çözüm balgamı sökmek değil oluşmasını engellemektir. Burada öncelikle kronik öksürük tanımını…

Astımda olmazsa olmaz ana belirti öksürüktür.

Öksürük çeşitli şekillerde olabilir. Esas olarak geceleri ve eforla (hareketle) artan öksürük tipiktir. Çoğu kez balgam da vardır ama çok yapışkan olduğu için çıkarması güç olur. Aileler balgam söküldüğü takdirde iyileşeceğini düşünür ama çözüm balgamı sökmek değil oluşmasını engellemektir. Burada öncelikle kronik öksürük tanımını yapmak gerekir: 4 haftadan uzun süren öksürüğe kronik öksürük diyoruz.

Astımlı kişi bu uyarıcılarla karşılaştığında bronşları saran kaslar kasılır; bronşların çapı daralır. Bronşların iç yüzeyini kaplayan dokular şişer, üstelik mukus adı verilen çok koyu yapışkan bir salgı yapmaya başlar.

Astımlı çocuk neden öksürür?

Bronş çapının daralması

Bronşların etrafını saran düz kaslardan oluşan dokuda spazm olur ve bronşlar daralır.

Bronş iç yüzeyini kaplayan dokunu şişmesi

Bronş iç yüzeyini örten mukoza şişer.

Bronşların mukusla dolması

Mukoza altındaki salgı bezlerinin sayısı ve salgı miktarı artar.

Bütün bunlar mikrobik olmayan bir çeşit iltihaptır (Tıpta buna enflamasyon denir)

Böylece akciğere hava girişi nispeten rahattır ancak çıkarken zorlanır ve ıslık sesine benzer bir hırıltı duyulur. Buna HIŞILTI diyoruz.

Terleyince Öksürüyor

Astımlılarda öksürük en çok geceleri artar.

Ayrıca eforla artan öksürük de önemli bir astım belirtisidir.

Annelerin şunu ifade ettiğini hep duyuyorum:”Terleyince öksürüyor”. Burada terleme nedeni nedir? Aşırı sıcak mı? Sıcak bir otobüste terleyince öksürmüyor ki! Eforla öksürüyor. Öksürüğü artıran efor sadece koşma olmayıp ağlama da olabilir. Öksürük çoğu kez kuru, kısa kesik gıcık öksürüğü şeklindedir ama balgamlı da olabilir.

Devamlı boğaz temizleme, çabuk yorulma, sabah öksürüğü de astım belirtileri arasındadır.

Astım ve koku hassasiyeti

İlginçtir ki astımlı bireylerin çoğunda kokulara karşı hassasiyet vardır. Koku hassasiyetinin en sık gördüğümüz şekli, yemek kokularından tiksinme şeklinde olur. Soğan kavrulunca veya sarmısaklı yemek yapılınca rahatsız olurlar. Bu fenomenin nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Bizim Çocuk Tıkanmıyor ki

Astımın ana belirtisi öksürüktür ama tıkanma ile bahsedilen (Hani şu eski Türk filmlerindeki astımlı çocuk vardır, 1 fıs ilaç (inhaler) çekip hemen hiç bir şeyciği kalmaz) nefes darlığı sadece orta ve ağır astımda ve atak sırasında olur; atak dışı zamanlarda o bahsedilen tıkanma olmaz…

İlgili Yazılar

Astımda Aşı Tedavisi (İmmünoterapi)

Alerjik nezle ve astım çocukluk çağında en sık rastlanan kronik solunum yolu hastalıklarıdır. Alerji ve astım ile ilgili yazıları okuduğunuzu varsayarak buraya o konuları almadan doğrudan aşı tedavisi hakkında bilgilendirmeye…

Devamını oku

Çocuklarda Astım Hakkında Genel Bilgiler

Astım Nedir? Giriş Astım çocuklar ve genç erişkinlerde çok sık görülen kronik öksürük, hırıltı, çabuk yorulma ve tıkanma yapan kronik bir akciğer hastalığıdır. Nedeni hala tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Hava…

Devamını oku

Anafilaksi: Alerjinin En Ağırı

Öncelikle şunu bilin: Anafilaksi alerjik reaksiyonların en şiddetlisidir ama çocuklarda çok sık rastlanmaz. Anafilaksi, ciddi alerjisi olan çocuklarda aniden ortaya çıkabilen, hayatı tehdit edici ani bir alerjik reaksiyon çeşididir. Ancak…

Devamını oku