Egzama (Atopik Dermatit) sık rastlanan alerjik bir cilt hastalığıdır. Herkeste ve her yaşta görülebilir ama en çok süt çocukluğu ve çocukluk çağının hastalığıdır. Farklı şekillerde dermatit çeşitlerini içerir. Ana özelliği ciltte kızarma, kabuklanma ve kaşıntıdır. Kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik yatkınlığın olduğu çok iyi bilinmektedir. Yani bir anne veya babada…

Egzama (Atopik Dermatit) sık rastlanan alerjik bir cilt hastalığıdır. Herkeste ve her yaşta görülebilir ama en çok süt çocukluğu ve çocukluk çağının hastalığıdır. Farklı şekillerde dermatit çeşitlerini içerir. Ana özelliği ciltte kızarma, kabuklanma ve kaşıntıdır. Kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik yatkınlığın olduğu çok iyi bilinmektedir. Yani bir anne veya babada egzama, astım veya alerjik nezle varsa çocukta da egzama ortaya çıkabilir. Tek başına görülebildiği gibi astım veya alerjik nezle gibi başka alerjik hastalıklarla birlikte de seyredebilir. Belirtileri tetikleyebilen çok sayıda faktör olabilir: Gıdalar, toz, parfümlü losyonlar, yün, peluş oyuncaklar, stres vs. Ani sıcaklık değişiklikleri ve terleme de kaşıntıyı arttırabilir. Tetikleyici faktörlerden sakınmak belirtilerin azalmasına neden olabilir ama tedavi edici olamaz. Birçok bebekte gıda alerjisi egzama nedenidir. En sık neden süt alerjisidir. Bunu sırasıyla yumurta, kuruyemişler, buğday, susam, soya izler. Bunların tüketilmemesi bile egzamada ciddi iyileşme sağlar. Bu konunun ayrıntısı için linki tıklayınız.

Çocukta egzama belirtileri nelerdir?

Kırmızı ve kaşıntılı deri; deride içi sıvı dolu çok küçük kabarcıklar ve kabuklanma alanları vardır. Bunlar süt çocuklarında en fazla saçlı deri, yüz (yanaklar, kaşların arası, kulak memesi arkası en fazla), diz ve dirsek kıvrım yerlerinde görülür. Kaşıntı ana yakınmadır. Lezyonlar kaşındıkça kabuklanır, şiddetlenir; şiddetlendikçe kaşınır. Kaşınma sırasında cilde mikrop bulaşması halinde iltihaplı bölgeler kuru kahverengi görünüm alır.

Çocuklarda egzama tedavisi

Tedavi için birkaç husus bir arada göz önünde bulundurulmalıdır: Tetikleyici olabileceklerin uzaklaştırılması, cildin kurumasına engel olunması, kortizonlu kremler ve antialerjik (antihistaminik) ilaçlar. kurumaya engel olmak için sabunsuz temizleyiciler, sık yıkama, nemlendirici yağlı losyonlar kullanılır, alevlenmeler halinde sık ılık banyolar faydalıdır.

Kortizonlu kremlerin kısa sürelerle kullanılması tamamen doktor kontrolü altında olmalıdır. Bu ilaç enflamasyonun (mikrobik olmayan iltihabın) baskı altına alınması için zorunludur ama uzun süre kullanılması halinde ciltte incelmeye ve tahribata neden olur.

Kaşıntının fazla olması halinde antialerjik şurupların kullanılması hem tedaviye katkıda bulunur hem de bebeği rahatlatır. Alerji şurupları sadece kaşıntı hissini alır tedavi etmez ama yine de bebek kaşınmayınca, egzamaya sürtünme olmadığı için kuruma-kaşınma- kabarma kısır döngüsü kırılır.

Son yıllarda kortizon olmayan ve çok uzun süre (belki de 2 sene) kullanılabilen ve üretici firmanın iddialarına göre yan etkisi neredeyse hiç olmayan bir egzama ilacı da geliştirilmiştir (Doktorunuza danışınız).

Daha detaylı bilgi almak için Egzama konulu yazımızı da okuyabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Astımda Aşı Tedavisi (İmmünoterapi)

Alerjik nezle ve astım çocukluk çağında en sık rastlanan kronik solunum yolu hastalıklarıdır. Alerji ve astım ile ilgili yazıları okuduğunuzu varsayarak buraya o konuları almadan doğrudan aşı tedavisi hakkında bilgilendirmeye…

Devamını oku

Çocuklarda Astım Hakkında Genel Bilgiler

Astım Nedir? Giriş Astım çocuklar ve genç erişkinlerde çok sık görülen kronik öksürük, hırıltı, çabuk yorulma ve tıkanma yapan kronik bir akciğer hastalığıdır. Nedeni hala tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Hava…

Devamını oku

Anafilaksi: Alerjinin En Ağırı

Öncelikle şunu bilin: Anafilaksi alerjik reaksiyonların en şiddetlisidir ama çocuklarda çok sık rastlanmaz. Anafilaksi, ciddi alerjisi olan çocuklarda aniden ortaya çıkabilen, hayatı tehdit edici ani bir alerjik reaksiyon çeşididir. Ancak…

Devamını oku