Adenovirüsler, çocukluk çağında solunum yolları, göz, sindirim sistemi ve idrar yollarının zarlarını ve mukozalarını etkileyen bir virüs grubudur. Çocuklarda görülen ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve hatta sistitlerin bir kısmından sorumludur. Çocuklar ve bebeleri daha fazla etkileyen adenovirüsler daha çok kış ve bahar aylarında enfeksiyonlar yapmaya eğilimlidir. Ancak adenoviral faringokonjonktival ateş…

Adenovirüsler, çocukluk çağında solunum yolları, göz, sindirim sistemi ve idrar yollarının zarlarını ve mukozalarını etkileyen bir virüs grubudur. Çocuklarda görülen ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve hatta sistitlerin bir kısmından sorumludur.

Çocuklar ve bebeleri daha fazla etkileyen adenovirüsler daha çok kış ve bahar aylarında enfeksiyonlar yapmaya eğilimlidir. Ancak adenoviral faringokonjonktival ateş ve konjonktivitler ise yazın daha çok görülür.

Adenovirüslerin yaptığı hastalıklar

Ateşli üst solunum yolu enfeksiyonları

Ateşli nezle gibi başlayan, boğaz ağrısı, kuru öksürük, lenf bezlerinde şişme vs yapan bir tabloya neden olur. Her viral üst solunum yolu enfeksiyonunda olduğu gibi bazen adenovirüslerde de orta kulak iltihabı, bronşiolit, krup ve viral pnömoni şeklinde komplikasyonlar görülebilir.

İshaller

Ateş, karın ağrısı, bulantı ve kusma ile seyreder, klinik tablo rotavirüs ishallerine çok benzer ama gaita testleri ile ayırım yapılabilir.

İdrar yolu enfeksiyonları

Ateş, karın ağrısı, idrar yaparken yanma ve idrarda kan nedeni olur.

Adenoviral Göz enfeksiyonları

Gözde kızarıklık, sulantı, çapaklanma batma ile seyreden konjunktivit denen enfeksiyon yapar. Diğer konjunktivitlerden farklı olarak daha ağır seyirlidir ve kornea hasarı hatta görme kaybı yapabilir

Faringokonjonktival ateş

Yaz aylarında kreş ve okullarda mini salgınlara neden olur. Boğazda kızarıklık, şiddetli ağrı, ateş, burun akıntısı ve gözlerde kızarıklık ile seyreden bir enfeksiyondur.

Adenovirüslerin Tedavisi

Adenovirüsler doktorlar tarafından bile bakterilerin yaptığı enfeksiyonlarla çok kolaylıkla karıştırılır. Virüs tanısı konana kadar bakteri enfeksiyonu gibi kabul edilip antibiyotik tedavisi başlanmaktadır. Ancak bakterilere antibiyotikler etki ederken virüslere etkisi olmamaktadır. (Bakınız bakteri ve Virüs)

Nadiren hastaneye yatarak tedavi gerekebilir. Bu durumlardan biri de ishal ve kusma ile sıvı kaybıdır. Diğer solunum yolu enfeksiyonlarında, istirahat ve bol sıvı alımı ile ateş düşürücüler yeterlidir.

Özet

Adenovirüsler son derece bulaşıcı hastalıklar olup aşı ile korunma henüz mümkün değildir. Korunma için mutlak bir yöntem yoktur. Kreş çağı çocuklar hasta olduklarında okula gönderilmemesi, el hijyenine dikkat edilmesi alınabilecek en iyi önlemlerdir.

İlgili Yazılar

Çocuklarda Koronavirüs (COVID-19) Hastalığı

Koronavirüs nedir? Aslında uzun yıllardan beri varlığı bilinmekte olan bu virüsün, mesela metapnömovirüs ve birçok başka virüs gibi,  özellikle bağışıklığı zayıflamış kişilerde zatürre yapabildiği biliniyordu.  2019 yılı Mayıs ayında ALCAPA…

Devamını oku

Domuz Gribi: Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Çocuklarda domuz gribi tehlikeli midir? Domuz gribi belirtileri nelerdir? Grip belirtileri nelerdir? Griple nezleyi nasıl ayırt ederiz? Domuz gribi konusunda dünyada ve Türkiye’de tam bir bilgi kirliliği yaşanıyor. Bilen bilmeyen…

Devamını oku

Bağışıklığınızı güçlendirin

Çocukların bağışıklığını güçlendirmek için ne yapmak gerekir? Bağışıklık sistemi doğal yollarla nasıl güçlendirilir? İlaçsız bağışıklık desteği nasıl olur? Sorularınızın yanıtlarını burada bulabilirsiniz… Keyifli okumalar… Sonbahar geldi ve enfeksiyonlar sıklaşmaya başladı.…

Devamını oku