11 aylık genel özellikler ve yapabildikleri Ayakta rahat durur. Koltuk kenarlarına tutunarak rahatlıkla yürür. Yardım edilmesinden hoşlanmaz.Sağlam basarak, ayağa kalkıp tutunarak yürümeye başladıysa ayakkabı giydirme zamanı gelmiştir (Bkz ayakkabı seçimi). Yine de evde çorapla gezdirirseniz ayak kaslarını geliştirir.Kullandığı sözcük sayısı 1 – 10 arasında değişir.Ayaktayken çömelip kalkabilir.Kaşığı ağzına götürebilir.Kendi başına…

11 aylık genel özellikler ve yapabildikleri

  • Ayakta rahat durur. Koltuk kenarlarına tutunarak rahatlıkla yürür. Yardım edilmesinden hoşlanmaz.
  • Sağlam basarak, ayağa kalkıp tutunarak yürümeye başladıysa ayakkabı giydirme zamanı gelmiştir (Bkz ayakkabı seçimi). Yine de evde çorapla gezdirirseniz ayak kaslarını geliştirir.
  • Kullandığı sözcük sayısı 1 – 10 arasında değişir.
  • Ayaktayken çömelip kalkabilir.
  • Kaşığı ağzına götürebilir.
  • Kendi başına bardaktan su içebilir.
  • Araç kullanmayı keşfeder. Ayakkabı ve çorabını çıkarabilir.

11 aylık bebeğe yapılması önerilenler

Yürürken, basamak çıkarken vs düşmeye başlayacaktır. Düşmelerine aşırı tepki göstermeyin. Yavaşça yanına gidip gülümseyerek kucaklayın, kalkmasına sadece yardım edin. Yüklenip kaldırırsanız her düşmesinde sizin yardımınızı bekler. Ve bir çeşit bağımlılık söz konusu olabilir.

  • Konuşmayı teşvik edin: Konuşamasa bile nesnelerle sözcükler arasında anlam ilişkisi kurabilir. 10 nesnenin adını bilir. Kavramları bile öğrenmeye başlayabilir: Boş – dolu, büyük – küçük, içinde – dışında vs.
  • Kitap okuyun resimler gösterin. Nesnelerle isimleri arasında ilişki kurmasını sağlayın.
  • Oyuncaklarını saklayın ve bulmasını sağlayın. Yardımla da olsa bulduğunda mutlu olur.

11 aylık bebek beslenmesi

Kendi kendine yeme egzersizlerine başlayın. Kaşığın ucuna az miktarda patates püresi, pilav gibi yemesi kolay yemeklerden yerleştirip ağzına götürmesine yardım edin.

Ev yemeklerini tuzsuz yapın. Lifli besinler tercih edin. Elma ve muzda pektin adlı bir lif vardır ancak fazlası kabızlık yapar. Tahıllı doygun buğday ekmeği kullanın

Bol balık yedirin. Balıktaki omega – 3 yağları hem beyin gelişinde önemlidir hem de kolesterol düşürücüdür.

Protein kaynaklarına kümes hayvanı eti, bakliyat ve balık olarak ağırlık verin. Kırmızı eti daha az tercih edin.

Hamburger, patates kızartması, derisi alınmamış tavuk vs tercih etmeyin.

11 aylık bebeğin büyümesi

 KızlarErkekler
En Az7.000 g / 64,7 cm7.200 g / 67,2 cm
Ortalama9.350 g / 72,5 cm9.700 g / 73,8 cm
En Fazla11.600 g / 79,6 cm12.200 g / 81,6 cm

İlgili Yazılar

1 Aylık Bebek Gelişimi

1 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri Bebekler ilk aylarında zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirirler (ortalama 14–18 saat). Ancak bu süre bazı bebeklerde daha kısa olabilir. Uyanık kaldığı süre boyunca huzurlu…

Devamını oku

2 Aylık Bebek Gelişimi

2 aylık bebek özellikleri ve yapabildikleri Bebekler ikinci aylarında neler yaparlar? Gaz azalır mı? İkinci ayda gülme ve tanıma başlar mı? Aşağıda bebeğinizin bu ayki özelliklerini bulabilirsiniz Bebeğiniz ikinci ayına…

Devamını oku

3 Aylık Bebek Gelişimi

3 aylık bebek neler yapabilir? 3 aylık bebeğe ek gıda verilir mi? 3 aylık bebek uykusu nasıl olur? Sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz 3 aylık bebeğin genel özellikleri ve yapabildikleri Yüzüstü yatış…

Devamını oku