0-4 Ay Beslenmesi: Her şeyi tatmalı mı?

0-4 ay arasında bebekler (tabii varsa veya yeterli ise) sadece anne sütü ile beslenmelidir. Eğer aylık kilo alım hızı minimum değerlerin altına inerse doktorunuzun da önerisi ile biberon maması başlanabilir. Mama başlanması gerekirse aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir. Bu yaşta sebze yemekleri, meyveler, bizler yemek yerken seyrettiği ve yalandığı için bizim…

0-4 ay arasında bebekler (tabii varsa veya yeterli ise) sadece anne sütü ile beslenmelidir. Eğer aylık kilo alım hızı minimum değerlerin altına inerse doktorunuzun da önerisi ile biberon maması başlanabilir. Mama başlanması gerekirse aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

Bu yaşta sebze yemekleri, meyveler, bizler yemek yerken seyrettiği ve yalandığı için bizim yediğimiz yiyeceklerden tattırmayın. Neden? Çünkü bizim yediğimiz gıdalar çok lezzetli. Oysa ona kendi sebze lapaları ile başladığımızda bizim gıdalarımızın tadını öğrenmiş olacağı için kendi sebzelerini reddedebilir.

0-4 arası bebek mamaları

Bebek anne sütü ile yeteri kadar kilo alamıyorsa (ayda 500 g‘dan az) veya hiç anne sütü verilemiyorsa ticari bebek mamaları kullanılabilir. Bebekler hayatlarının ilk 3 ayında, ayda en az 600 gram, ikinci üç ayında ayda en az 400 gram almalıdır. Bu değerin altına inerlerse, idrar yolu enfeksiyonu vs hastalığı da yoksa, biberon mamalarına geçilebilir. Hazır mamalar genel olarak ilk 6 aylık bebekler için ve 6 aylıktan büyük bebekler için olmak üzere iki çeşittir. Hazır mama seçimi konusunda doktorunuza danışınız. Mama hazırlarken şunlara dikkat ediniz:

Kutusu açılan mamanın kapağı kapatılıp buzdolabında saklanmalıdır.

  • Mama miktarını bebeğin ayına göre kutu üzerinde önerilen miktara göre yapınız. Ancak aylık, gerekirse 10 günlük kilo takipleri ile miktarda ayarlamalar yapılmalıdır.
  • Mama hazırlamak için su önceden kaynatılıp yaklaşık 50 dereceye kadar ılıtılmış olmalıdır.
  • Hazırlanan mamayı bebek tamamen bitirmezse buzdolabında 1–2 saat bekletip sıcak suya biberonu oturtup ılıştırarak veya mikrodalga fırında ılıtılarak tekrar verebilirsiniz.

Hazırladığım mamayı nasıl saklayabilirim?

Taze olarak hazırlanan bebek mamaları mümkün olduğunca 45 dakikadan fazla biberon ısıtıcısında saklanmamalıdır. Böylelikle, besin değerinin kaybını ve mikrobiyolojik riskleri engellenmek için önlem almış olursunuz bu. Bunun yerine şunu yapabilirsiniz: İhtiyaç duyulan toz mama miktarını steril kuru biberonlara aktarıp kapağını kapatınız. Bir miktar da su kaynatıp termosta muhafaza ediniz. Mama saati gelince önceden biberonda saklanan toz mama ile suyu gerekli miktarda karıştırıp taze olarak hazırlayın.

Biberon mamasını hazırlarken kullanacağım su nasıl olmalı?

Bebek mamalarının sıhhî güvenliği ancak ambalaj üzerindeki talimata uygun ve beslenmeden hemen önce hazırlanmaları halinde korunabilir. Suy sadece 50 dereceye kadar ısıtmak yetmez. Aksine mikroplar ölmediği için risklidir. Bebekler henüz mikroplara alışık değillerdir. Bu nedenle sadece sonradan soğutulmuş taze kaynamış su kullanılmalıdır. Bu ısı seviyesinde mama en iyi erir.

Başlangıç maması nedir?

Başlangıç maması protein içeriği anne sütü proteinine eşdeğer hale getirilmiş yeni doğan biberon mamasıdır. Başlangıç maması yalnız proteini yapısal olarak anne sütüne adapte olmakla kalmayıp aynı zamanda karbonhidrat bileşimi olarak da anne sütündeki gibi sadece süt şekeri (laktoz) içermektedir. Bu özelliklerinden dolayı, doğumdan itibaren verilebildiği gibi ilave beslenme için de idealdir.

İlgili Yazılar

Bütün Yönleriyle D Vitamini

Ülkemizde ve bütün Dünya’da D vitamini yetersizliği önü alınmaz bir salgın olarak etkisini sürdürmektedir. Bu sessiz salgın sadece kemik hastalığına neden olmamakta, daha henüz kemik hastalığı olmadan başta kanserler, enfeksiyonlar,…

Devamını oku

Raşitizm Nedir?

Raşitizm kemiklerde kalsiyum depolanmasının yetersiz olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olup çok çeşitli nedenleri vardır ve her yaşta görülebilir.

Devamını oku
Raşitizm nedir?

Balık yağı ve omega yağ asitleri

Omega 3 nedir? Çocuklarda ne dozda balık yağı kullanılmalı? Ne kadar balık yedirilmeli? Çocuklarda hangi balık daha uygundur? İnanmayacaksınız ama Çocuklarda balık yağı düzenli kullanılmalıdır… Hem de ömür boyu… Omega…

Devamını oku
Balık yağı ve omega yağ asitleri