Bazı bebeklerin “dişle” doğabildiklerini hiç duydunuz mu? Hatta prematüre bir bebeğin bile diş çıkarması olasıdır. (1500 gram civarında bir bebekti ve ben 1993 yılında Cerrahpaşa’da yeni asistanken yoğun bakımda yatarken diş çıkarmıştı)
Doğumda bebeğin ağzında görülen dişlere Natal diş adı verilmektedir. Doğumdan sonra 30 gün içerisinde ağızda görülen dişlere ise neonatal diş denir. Görülme sıklığı 1/1.000 ile 1/3.000 arasında değişmekte daha çok kız bebeklerde görülmektedir. Genellikle alt çene orta kesici dişlerde görülmektedir. Neden görüldüğü ile ilgili çok sayıda çalışmalar yapılmış kesin bir sonuca varılamamıştır. Bununla beraber diş tomurcuğunun daha yüzeyde gelişmesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Natal dişlerin çoğu süt dişlerinin erken sürmesinden kaynaklanmaktadır. Bunların da % 10’u ise birden fazla diş olarak sürmektedir. Genellikle çoğunun kökleri tam olarak gelişmemiştir. Ağız içerisinde sadece diş etine tutunarak bulunurlar.
Natal veya neonatal dişlerde aşırı sallanma, anne memesini ve bebeğin dilini rahatsız edici bir durum söz konusu değilse ve süt dişlerinin erken sürmesi nedeniyle oluşmuşsa bu dişler ağızda, takip altında tutulabilirler. Ancak dişte sallantı mevcutsa dişin nefes borusuna kaçma veya yutma riskini ortadan kaldırmak amacıyla dişi çekmek gerekmektedir.
Dişi çekme kararı verildiyse en az 10 gün beklenmeli ve çocuk doktoru ile konsültasyon yapılmalıdır. Yedi doğan bebekler kan pıhtılaşma mekanizması yeterli değildir. Dişin çekimine bağlı kanamayı kontrol altına almak ve pıhtı oluşumun sağlanması için çocuk doktoru ve çocuk diş hekiminin birlikte çalışması gerekmektedir.