Banyodan önce telefonunuzu fişten çekin, kapıya “Lütfen rahatsız etmeyin” yazısı asın. Kıyafetlerini, havlusunu, bez ve kremini banyodan önce hazırlayın. Hava soğuksa kıyafetlerini banyodan önce kalorifer üzerinde ısıtın. Oda sıcaklığı 25º C, banyo suyu sıcaklığı 37–38º C olmalıdır.
Her şeyi hazırladıktan sonra bebeğinizi hızla soyup yıkamaya başlayın. Mümkünse her gün veya günaşırı ve aynı saatte yıkayın (Bebekler düzeni sever, hep aynı saatte düzenli olarak yıkanma onu rahatlatacaktır). Önce vücudunu ıslatıp yıkayın. Bebekleri her gün sabunlamanız gerekmez. Saçlarını haftada 1-2 kez sabunlamak yeterlidir. Bebeğin tüm vücudunu saran gözle görünmeyen bir yağ ve bakteri tabakası vardır. Çok fazla sabun ve şampuanla bu tabakayı ortadan kaldırmamak gerekir. İlk zamanlarda yıkarken banyo filesi kullanmanız bebekte de sizde de güven duygusu oluşturacaktır. Banyo sırasında kulağına su kaçmasını engellemeye çalışmak çok gereksizdir. İlk aylarda bebeğiniz vücut ısısını iyi ayarlayamayacağı için seri davranın. Vücudunun soğumasına fırsat vermeden banyoyu bitirin, nemlendirici krem sürüp giydirin.
Yıkama öncesi ve sonrası tırnaklarını kontrol edin, uzayan tırnakları mutlaka kesin. “40 günlük olmadan tırnak kesilmez” inancı tamamen batıldır. Bebeğiniz yüzünü veya gözünü çizdiğinde duyacağınız suçluluk duygusu tırnaklarını kesmeye korkmanızdan çok daha güçlü ve rahatsızlık vericidir.
Banyo sonrasında kulak kepçelerinin sadece görünen kısımlarını silin; ama kulak çubuğunu asla kulağına sokmayın.
Bazı aileler bebeklerin kulağını pamuk vs ile tıkayarak kulağa su kaçmasına engel olamaya çalışırlar. İnanmayacaksınız ama bazı büyükler banyo sonrasında ağızlarını bebeğin kulağına dayayıp emerek içeri giren suyu emmeye çalışırlar.