Yelken kulak deformitesi, bir çocuğun ruh sağlığı ve arkadaş ilişkileri, açısından önemli sorun oluşturabilir. Kulaklar 5-6 yaşlarında, gelişimini tamamlayacağından, yelken kulakların okul öncesi dönemde düzeltilmesi mümkündür. Çocukluk döneminde düzeltilmemiş yelken kulakların, ileri yaşlarda düzeltilmesi de elbette mümkündür. Çocuğunuzun durumu veya kendi durumunuz, cerrahınızla ilk görüşmenizde değerlendirecek, sizin beklentileriniz ve cerrahınızın…

Yelken kulak deformitesi, bir çocuğun ruh sağlığı ve arkadaş ilişkileri, açısından önemli sorun oluşturabilir.

Kulaklar 5-6 yaşlarında, gelişimini tamamlayacağından, yelken kulakların okul öncesi dönemde düzeltilmesi mümkündür. Çocukluk döneminde düzeltilmemiş yelken kulakların, ileri yaşlarda düzeltilmesi de elbette mümkündür.

Çocuğunuzun durumu veya kendi durumunuz, cerrahınızla ilk görüşmenizde değerlendirecek, sizin beklentileriniz ve cerrahınızın önerileri ile ortak bir karara varılacaktır.

Kepçe kulak ameliyatı hakkında

Yelken kulak düzeltme ameliyatı hastanın yaşına göre, lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyat yaklaşık olarak, 2-2,5 saat sürer.

Ameliyat safhaları, kulak arkasından deri çıkarma, kıkırdağı, mevcut biçimini zayıflatarak geriye katlayacak biçimde yeniden şekillendirme, kulak arkasında kalan derinin ucuca onarımı olarak özetlenebilir. Ameliyattan sonra kulaklar geniş pansumanlar ile kapatılır. Hasta aynı gece veya ertesi sabah taburcu edilir.

Yelken kulak düzeltme son derece güvenli bir ameliyattır. Çok ender olarak küçük kan birikmeleri veya enfeksiyon görülebilir. Bunlar da genellikle ilaçlar ile kontrol altına alınabilir.

Ameliyattan 10-12 gün sonra dikişler alınır ve pansuman yerine sporcuların kullandığı alın bantlarından takılarak kulaklar olası bir darbeden korunur. Alın bandının özellikle gece uykuda kullanılması kulakları korumak için çok önemlidir.

Gerekirse öğretmene, birkaç hafta boyunca biraz çocuğun aktivitelerine dikkat etmesi konusunda ricada bulunulabilir.

Daha fazla bilgi ve açıklamalar için cerrahınıza danışabilirsiniz.

Op. Dr. Aret Çerçi Özkan,

Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı

İlgili Yazılar

Meme Sarkmalarının Tedavisi

Hamilelik ve emzirmenin neden olduğu meme elastikiyetinin kaybı, yer çekimi, göğüs üstüne yatma alışkanlığı gibi nedenler, yıllar içinde memelerin gevşeyip sarkarak biçimini kaybetmesine yol açabilir. Mastopeksi, memelerde oluşan sarkıklıkları düzelterek…

Devamını oku
Meme Sarkmalarının Tedavisi

Doğum Sonrası Karın Çatlakları

Doğum sonrası rahmin tekrar eski hacmine küçülmesi ve hamilelikte alınan kiloların verilmesinden sonra iyice belirgin hale gelebilen çatlak ve sarkıklık genç annenin vücudunu deforme gösterebilir. Doğum sonrası karında, özellikle de…

Devamını oku
Doğum Sonrası Karın Çatlakları