Tikler çocukluk çağında her 100 çocuktan 1-2’sinde görülen bir bozukluktur. Erkek çocuklarında kızlardan daha fazla görülür. Ortalama başlama yaşı 7-11 yaş arasıdır. Tikler, genellikle karşıdaki insanın dikkatini çeken ve sahibini rahatsız eden bir davranıştır. Çocuklarda görülen, yineleyici, istem dışı, amaca yönelik olmayan, ancak baskılanabilen göz kırpma, burun çekme, boğazını temizleme…

Tikler çocukluk çağında her 100 çocuktan 1-2’sinde görülen bir bozukluktur. Erkek çocuklarında kızlardan daha fazla görülür. Ortalama başlama yaşı 7-11 yaş arasıdır.

Tikler, genellikle karşıdaki insanın dikkatini çeken ve sahibini rahatsız eden bir davranıştır. Çocuklarda görülen, yineleyici, istem dışı, amaca yönelik olmayan, ancak baskılanabilen göz kırpma, burun çekme, boğazını temizleme gibi garip hareket ve ses çıkarmalar, tik olarak adlandırılıyor.

Motor tikler

Baş sallama, omuz silkme, göz kırpma gibi hareketler

Ses tikleri

Burun çekme, boğaz temizleme, gırtlak temizleme şeklinde sesler.

Kompleks tikler

Hem motor hem ses tikleri bir aradadır.

Gelip geçici tikler

4 haftadan uzun süren ama 1 yıldan önce sona eren tiklerdir. Her gün gözlenebilir, artma ve azalmalar gösterir.

Kronik tikler

Tek ya da birden fazla motor veya vokal tikle karakterizedir. Kronik denmesi için 1 yıldan uzun sürmesi ve tiksiz dönemin 3 aydan kısa sürmesi gereklidir.

Çocuklarda Tiklerin Nedenleri

Tiklerin nedeni tam olarak bilinmiyor ama geçici tiklerin oluşmasında daha çok çevresel etmenler ve stresin, kronik kalıcı tiklerin oluşmasında ise hem çevresel etmenler ve stres hem de genetik ve nörobiyolojik faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.

Geçici tikler

Çocuklarda tiklerin oluşmasında anne-baba ve öğretmenler büyük rol oynamaktadır. Çocuğun her davranışını kontrol etmeye çalışan yetişkinler, çocukta kaygıyı artırmakta ve istem dışı hareketlerin oluşmasına sebep olmaktadır.

Çocuklarda Tiklerin Tedavisi

Tik tedavisinde mutlaka çocuk psikiyatrisi uzmanından destek alınmalıdır. Tedavi, altta yatan baskı, disiplin, aşağılık kompleksi gibi sorunların giderilmesi ve psikiyatrik hastalığın tedavisi ile mümkün olabilmektedir. Özellikle özgüven sorununun giderilmesi gereklidir.

Tedavi, altta yatan baskı, disiplin, aşağılık kompleksi gibi sorunların giderilmesi ve psikiyatrik hastalığın tedavisi ile mümkün olabilmektedir. Özellikle özgüven sorununun giderilmesi gereklidir.

İlgili Yazılar

Çocuğum Çok Sakar

Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. Bazı çocuklar bu şekilde tanımlanabilir. Baktığımızda zekası normal algısı normal…

Devamını oku
Ayağı kayıp yere düşen çocuk çizimi

Yaratıcı Drama ve Duygusal Zeka

Merhaba, Eray Beceren tarafından hazırlanan “Yaratıcı Drama ve Duygusal Zeka” başlıklı aşağıdaki yazı “Kişisel Gelişim Dergisi Eylül 2005” sayısında yayımlanmıştır. Yaratıcı Drama ve Duygusal Zeka Son yıllarda yapılan araştırmalar, IQ’nun…

Devamını oku

Çocuklarda Uyku Sorunları

Sevgili Anne babalar, Uyku sorunları bebeklerimizi yetiştirirken hepimizin başına dert olmuştur. Uyku eğitimi ise hala bazı aileler tarafından sıcak bakılmayan bir durum… Acaba uyku eğitimi, çocuğun özgüvenini bozar mı? Uyku…

Devamını oku