Anne sütünün yetip yetmediği nasıl anlaşılır? Bebekte emme refleksinin en kuvvetli olduğu an doğumdan sonraki 20-30 dakikadır. Bebek bu sürede emzirilmezse emme refleksi geçici olarak zayıflar ve bu zayıflama 1-1.5 gün devam eder. Bu nedenle bebeğin doğduktan sonra ilk yarım saatte anne memesine konulması çok önemlidir. Besleme sıklığı günde 8…

Anne sütünün yetip yetmediği nasıl anlaşılır?

Bebekte emme refleksinin en kuvvetli olduğu an doğumdan sonraki 20-30 dakikadır. Bebek bu sürede emzirilmezse emme refleksi geçici olarak zayıflar ve bu zayıflama 1-1.5 gün devam eder. Bu nedenle bebeğin doğduktan sonra ilk yarım saatte anne memesine konulması çok önemlidir.

  • Besleme sıklığı günde 8 ile 12 kez arasındadır (bebek her defasında iki memeyi birden emmesi genelde önerilse de sütü çok olan anneler için zorunlu değildir).
  • Bebek ilk iki günde en az 1-2 bez ıslatmış olmalıdır.
  • Eğer varsa pembe ürat kristalleri üçüncü günden sonra kaybolmalıdır.
  • Üçüncü günden sonra günde 4-6 adet bez ıslatmış olmalıdır.
  • Günde en az 3-4 dışkılama olmalıdır.
  • Dışkı miktarı bir yemek kaşığı ya da daha fazla olmalıdır.
  • Üçüncü günden sonra yumuşak, sarı dışkılama 4 (eğer büyükse) ile 10 (eğer küçükse) arasında olmalıdır.
  • Bebeğin emmesi ritmik bir şekilde duyulmalıdır.
  • Bebeğe bir taraftaki emmesi bitene kadar izin verilmemelidir (emme süresi anne ve bebeğin tercihine göre değişebilir). O taraftaki süt azalınca bebek yorulmaya başlar ama karşı memede süt birikmeye başlamıştır, 10-15 dakika sonra karşı memeye alınmalıdır.

İlgili Yazılar

Emzirirken Oruç Tutma

Anne sütü, anneden bebeğe verilen en büyük hediye olsa gerek. Bir besin düşünün ki tüm ihtiyaçları, tüm vitaminleri, mineralleri, suyu, yararlı mikroorganizmaları her şeyi içinde barındırsın. Elinizde böyle bir iksir…

Devamını oku

Anne Sütünün Zeka Gelişimine Etkisi

Anne sütü çocuğun tüm gereksinimlerini karşılamaktadır. Yapılan çalışmalarda anne sütünün üstünlüklerine her gün yenileri eklenmektedir. Mama firmaları ürettikleri mamalara doymamış yağ asitleri, taurin, selenyum, nükleotid, prebiyotik maddeler vs koysalar da…

Devamını oku

Anne Sütü ve Prebiyotikler

Anne sütünde besin bileşeni olarak prebiyotiklerin de bulunduğu bilinmektedir (Stahl ve arkadaşları, 1994) Ana maddesi Oligosakkarit adlı bir molekül olan anne sütü prebiyotiklerinin ana görevi bebeğin bağırsaklarında sağlıklı bakteri florasının…

Devamını oku