Eğer bebeğiniz 18 ayı geçtiği halde hala sık sık emiyor ve ne zaman isterse meme alabiliyorsa artık kontrolü ele almanın zamanı gelmiş demektir. Biberon da alıyorsa kendisini artık tehlikeli bir döneme girmiş sayabilirsiniz. Çünkü bir bebek bu yaştan sonra sık sık emmek istiyor ve amacına ağlaya sızlaya da olsa ulaşabiliyorsa bir yerlerde hata yapıyorsunuz demektir. Oysa 2 yaşa kadar emzirmeyi önermiyor muyduk? Evet, ama zaten burada 18 aylıkken emzirmeyi kesmenizi istemiyoruz ki… Günde 3-4 defa kısa sürelerle emzirmenin yeterli olduğunu söylüyoruz. Bebek anne sütü ile tıkanıyor, her sıkıntısını, korkusunu, can sıkıntılarını dahi emerek gideriyorsa, giderek size bağımlı hale geliyor ve öz güvenini geliştiremiyor demektir.
Bu kadar sık emen bir bebeğin başına neler gelebilir?
- Ek gıdaları reddeder, iştahı kapanır.
- Kansızlık gelişir;
- Anneye bağımlı olur,
- Gece sık uyanır ve kendi kendine dalma becerisi geliştiremez.
- Biberon da alıyorsa diş çürükleri gelişir; obezite riski doğar.
- Elinde devamlı biberonla dolaşan bir oyun çocuğunun yaşıtları ile ilişki kuması güçleşir. Çünkü eli ve ağzı sürekli meşguldür.
Emzirmeyi Bırakmak Gerekirse Nasıl Bir Yol İzlemeli?
Bu konuda birçok kitapta, çocuk sağlığını ilgilendiren profesyonel sitede çok farklı yöntemler sayılmaktadır. Ben annelerle yaptığım görüşmeler, kitaplar ve kızımın yaşadıklarını harmanlayarak hepsinin de doğru olduğunu düşündüğüm birkaç farklı yol öneriyor, seçimi sizlere bırakıyorum:
Önce gündüz sonra gece emzirmelerini bırakabilirsiniz.
Bir süre gündüz ememeyip dertlenecektir ama bebeği gündüz oyalanmak daha kolay olacaktır. Emmeden de can sıkıntısını ve açlığını giderebildiğini gören bebeğin özgüveni gelir, iştahı açılır. Gece uykuya dalarken emmeye devam etmesine izin verilir.
Yavaş yavaş azaltma metodu
Bazı bebekler çok ısrarcı ve inatçı oluyorlar. Bunlarda da bu yöntemi öneriyoruz. Abartılı bir şekilde günde 12 kez emen bebeğin emme sayısını zamanla 2-3’e inmek sonra da kesmek önerilir.
Birden kesme
En az önerdiğimiz yöntem olup seyrek emen bebekler için önerilir.
Göğüslerde Biriken Süt Sizi Rahatsız Etmesin
Bebek memeyi emmeyince süt üretimi de azalır ama yine de bir süre daha süt gelecektir. Bu süreçte göğüslerde süt oluşumunu azaltmak için sütyenin kopçası biraz daha dar olacak şekilde takılabilir. Sütün fazlası sağılarak ya atılır ya da bebeğe verilir (Göğüsleri tam olarak boşaltmayın! Tam boşalma, yeniden süt oluşumunu tetikleyebilir). Süt biriken göğüsteki ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler alınabilir.