Renk körlüğü basitçe, renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğudur. Gözdeki retina tabakası, renkleri algılamak ve ayırt etmekten sorumludur. Retina tabakasındaki renk algılamasında oluşabilecek bir problemde bazı renkler veya tüm renkler daha soluk ve grimsi şekilde görülebilir.
Retinada bulunan ve renkli görmeden sorumlu hücreler olan koniler üç adet pigment içerir. Bunlar kırmızı, yeşil ve mavi pigmentlerdir. Renk körü olan kişide bu pigmentlerin biri, ikisi veya üçü ya olması gerekenden azdır ya da hiç yoktur. En sık rastlanan durum, anormal trikomatopsi denen durumdur. Burada, üç pigment de vardır, fakat miktarları normalden azdır. Anormal trikomatlar, her rengi görür, fakat en sık olarak da kırmızı ve yeşil renklerini ayırt edemez. Renk körlüğü kalıtsal olabileceği gibi sonradan geçirilen hastalıklar sonucunda da oluşabilir.
Renk Körlüğünün Kalıtımı Nasıldır?
Hastalık X kromozomuna bağlı çekinik geçiş gösterir. Bu nedenle bu kromozomu taşıyan erkekler renk körü olurken kadınlar taşıyıcı olurlar. Erkeklerin % 8′inde, kadınların % 0,4′ünde renk görme ile ilgili bir bozukluk vardır. En sık görülen renk görme bozukluğu yeşil ve kırmızı renk bozukluğudur.
Renk Körlüğünün Önemi Nedir?
Renk körlüğü günlük hayatta önemli bir sorun teşkil etmeyebilir. Ama bazı mesleklerde özellikle iyi bir renk görme gerektiren durumlarda sorun yaratabilir.
Çocuklarda renk körlüğü teşhisi nasıl konulur ?
Renk körlüğünün açığa çıkarılması ve ayrıca renk körlüğü veya renk görme bozukluğunun tipinin belirlenmesine yarayan bazı testler vardır. Teşhiste en kolay yol, renkli iplikleri karıştırıp şahıstan renkleri gruplandırarak ayırmasının istenmesidir. Renk görme ile ilgili problemi olanlar, bu işlemi beceremezler. Renk körlüğü teşhisinde en sık kullanılan test ishiara testidir. Kişi, renk körlüğü testlerinde farklı rakamları ifade eden renkleri ya da şekilleri çevresindeki renklerden ayıramıyorsa renk körü olma ihtimali yüksektir.
Renk Körlüğünün Tedavisi Nedir ?
Renk körlüğünü tamamen tedavi etmek mümkün değildir. Ancak renk körlüğünün tipine göre özel filtreli kontak lensler ve gözlükler, renk körlerinin renkleri ayırt edebilmesini sağlamaktadır.