Pişikler süt çocuğu ve yenidoğanın en sık rastlanan deri sorunlarının başında gelir. Ailelere eğitim verilmesi ile pişikten korunmak tedaviden daha önemlidir. En sık görülme dönemi 9 -12 ay arası bebeklerdir. Anüs etrafında başlar, kasık kıvrımları, penis altı, testis torbası ve derisi, kızlarda büyük dudakların üzerinde kızarıklıkla yapar. Bebek pişiklerinde esas…

Pişikler süt çocuğu ve yenidoğanın en sık rastlanan deri sorunlarının başında gelir. Ailelere eğitim verilmesi ile pişikten korunmak tedaviden daha önemlidir. En sık görülme dönemi 9 -12 ay arası bebeklerdir. Anüs etrafında başlar, kasık kıvrımları, penis altı, testis torbası ve derisi, kızlarda büyük dudakların üzerinde kızarıklıkla yapar.

Bebek pişiklerinde esas sebep bazen bezin kendisidir. Bebek bezi dışkı ve idrarın deriyle temas ettiği yerlerde ılık, nemli ve karanlık bir ortam sağlar. Bu sayede cildin sıvılara karşı geçirgenliği artar. Bu arada ciltte bulunan zararsız bakteriler, beklemiş idrardaki üreyi amonyağa çevirir. Amonyak ise cildi tahriş eder. Ciltte kızarma başlar. Bu kızarıklık ve tahriş tedavi edilmez ve 2-3 günden uzun sürerse bu kez ciltte normalde zararsız bir şekilde yaşayan bakteri ve mantarlar enfeksiyon etkeni haline gelir. Kırmızı zeminli ciltte çatlaklar, kabuklanmalar ve küçük kırmızı zımba deliği gibi yaralar (Jacquet ülserleri ya da Jacquet dermetiti de denir) ortaya çıkmaya başlar.

Bebeklerde Pişik Tedavisi

Tedavi pişiğin derece ve şiddetine göre değişir.

  1. Pişikten korumak için veya hafif tahriş hallerinde idrar ve dışkının ciltle temasını engelleyici bariyer amaçlı kremler kullanılmalıdır.
  2. Varsa mantar veya bakteri enfeksiyonunu tedavi etmek için mantar ilacı vaya antibiyotik içerikli kremler sürülür. Havalandırmalı, uyurken bezi açık yatırmalı, mümkünse pişik yerinin güneş görmesi sağlanmalıdır.

Pişikten Korunma

Korunmada esas amaç bebeğin cildinin nemli kalmasına engel olmaktır. Bunun için,

  1. Bebeğin altı sık sık kontrol edilir. İdrar yapar yapmaz bezi değiştirilir. Eğer tahriş başladıysa gece de kalkıp bez değiştirmelisiniz.
  2. Bez değişiminde de nemliliğe engel olunmalıdır. Yenidoğan bebeklerde idrarı en iyi akan ılık su ile temizleyebilirsiniz. Her defasında bunu sağlayamıyorsanız ılık suya batırılmış pamuk da kullanılabilir. Ama ardından çok iyi kurulamalı ve pişik önleyici kremler sürmelisiniz.
  3. Eğer bebek rahatsız olmuyorsa ve hele uykudaysa ve bezini açık bırakıp havalanmasına izin verin. Pişik başlamış ise havalandırma süresini daha uzun tutun.

İlgili Yazılar

Ani Bebek Ölümü Sendromu

1 yaş altındaki (en çok da 6 aydan küçüklerde) sağlıklı bebeklerde, genellikle de uykuda olan, ani ölüm tablosudur. Bu olay cereyan ettiğinde bebekler genellikle beşiklerinde oldukları için dilimizde “beşik ölümü”…

Devamını oku
yatakta uyuyan yan dönmüş güzel bir bebek

Yenidoğan Bebek Sarılığı

Birçok bebek doğduktan sonra sarılık olmaktadır. Yenidoğan bebek sarılığı denen bu sarılığın zaman zaman bulaşıcı hepatit denen sarılıkla karıştırıldığını görüyoruz. Oysa bebek sarılığının bulaşıcı sarılıkla ilgisi yoktur. Aşağıda yenidoğan bebek…

Devamını oku
Yenidoğan bebek sarılık tedavisi görürken annesi izliyor

Brakial Pleksus Felçleri (ERB-Duchenne)

Brakial Pleksus Felci (ERB-Duchenne ve Dejerine-Klumpke Felçleri) Bu yazımda doğum travmalarından biri olan kol sinirlerinin felcine değinmek istiyorum. Brakial plexus, omurilikten omuz, kol ve ellere sinyal taşıyan bir sinir ağıdır.…

Devamını oku