Düz tabanlık (taban düşüklüğü, pes planus, flat feet..) ayaktaki normal taban çukurunun olmamasıdır, ayakta duran taban düşüklüğü olan çocukta tüm ayak tamamı yere temas eder.
Taban düşüklüğü her zaman bir problem olarak algılanmamalıdır. Herkes düz taban olarak dünyaya gelir ve zamanla yumuşak düz tabanlık düzelerek taban çukurluğu oluşmalıdır. Özellikle üç yaş öncesi hemen hemen tüm çocuklarda ayağın iç tarafındaki çukurluk bir yağ tabakası ile dolu olduğundan ayak tabanı zemine tümüyle temas eder, bazen bu süreç beş yaşa kadar uzayabilir.
Üç yaş sonrasında devam eden taban düşüklüğü ise iki türde olabilir: Yumuşak veya sert (dirençli).
- Yumuşak taban düşüklüğü: Çoğu bu tiptedir, çocuk yalnızca bastığı zaman taban düzleşir ve başparmağını kaldırınca çukurluk yeniden ortaya çıkar. Genellikle bir rahatsızlık vermez.
- Sert taban düşüklüğü: Çocuğun büyümesiyle olabileceği gibi baştan itibaren sert olan taban düşüklüğü de olabilir. Bu çocuklarda ayak ağrıları belirgin olabilir.
Çocuklarda düztabanlık neden olur?
Bağlar, kaslar veya eklemlerin gevşekliği ve bazen nörolojik gelişimin etkilendiği hastalıklar ayak taban çukurunun düzleşmesine neden olabilir.
Çocuklarda düztabanlık nasıl tedavi edilir?
Yumuşak taban düşüklüğüne özel bir tedavi uygulamak gerekmez. Ancak ayak tabanında ağrıdan şikayet eden veya aksayarak yürüyebilen çocukların ortopedi uzmanı tarafından değerlendirilmesi şarttır. Sebebine ve derecesine göre farklı tedavi yöntemleri önerilebilir:
Özel ayakkabı ya da tabanlık
Çocuğun ağrısını azaltır ve yürüyüşünü düzenleyebilir. Ancak hiçbir zaman taban düşüklüğünü düzeltmez. Yani ağrısız yumuşak taban düşüklüğünde özel ayakkabı, tabanlık, topuk kaması gibi herhangi bir tedavi gereksizdir.
Egzersiz
Taban kaslarını germe egzersizleri, taban düşüklüğü nedeniyle ortaya çıkan ağrıları azaltabilir, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek bel ağrılarına da engel olunması sağlanmış olur.
Cerrahi
Çok ender olarak, rahatsızlığa ikincil olarak ortaya çıkmış kemik deformitlerin düzeltilmesi ve bağların desteklenmesi amacıyla gerekebilir.
Çocuk ve Erişkin Ortopedisi Uzmanı