Önce orta kulak anatomisi
Orta kulak aslında her tarafı kapalı olan, sadece Östaki denen bir kanal vasıtasıyla genizle bağlantısı olan bir odacıktır. Dış duvarını kulak zarı yapar, iç duvarında ise iç kulağın dış kenarı vardır. Orta kulak içerisinde biriken salgılar Östaki borusu ile daha aşağı seviyede bulunan genize akar. Hani uçağa bindiğimizde veya arabayla dağa çıktığımızda orta kulaktaki tıkırtıya engel olmak için yutkunur veya esneriz. Bu hareket Östaki borusu ile basınç eşitlemeyi sağlar.
Nedir?
Orta kulakta sıvı birikmesi yukarıdaki mekanizmanın herhangi bir yerindeki aksaklığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tetikleyen durum bahar nezlesi, şiddetli gribal enfeksiyon veya zorlayarak sümkürme olabilir.
Eğer Çocuğun Yaşı Uygunsa
- İşitmede boğukluk
- Kulakta çıtırtı, “cıklama” vs sesler duyulması
- Kulakta dolgunluk ve bazen işitmede azalma hissini ifade edebilir
Yaşı Küçük Olan Çocuk İse
- Elini devamlı kulağına götürür
- Yüksek sesle konuşma
- Söyleneni anlamama olabilir
Orta Kulak Sıvısında Ne Yapılır?
Çocuğunuzun yaşı uygunsa sakız çiğnetin, esnemesine, burnunu sıkarken sümkürmesine çalışın. Ağrısı varsa ağrı kesici verin. Antialerjikler ve dekonjestanların kullanı tartışmalıdır ama bir kısım hekimler vermektedir (Biz de veren taraftanız) Gribi için gerekirse tedavi olmasını sağlayın. Kulak şikayetleri 2-3 günden uzun sürerse doktora görünün.