Sevgili Anne Babalar,
22–24 Haziran 2005 tarihleri arasında katıldığım pediatri kongresinde öğrendiğim çok önemli bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istedim:
Organik / ekolojik / biyolojik tarım nedir? Neden önemlidir? Organik ürünler lüks müdür?
Bunu önce kendinize sorun… Aşağıdakileri okuyunca çok şaşıracaksınız.
Pazardan taze sebze ve meyve aldığımızda çok miktarda hormon ve tarım ilacı da almış oluyoruz. Tarım ilaçlarının belirli bir parçalanma ve bozulma süresi var. Sebze ve tarladayken böceklere karşı ilaçlandığında en az 2–3 hafta ilacın bozulup parçalanması için beklenmesi gerekiyor. Ancak bu süre içinde ürünler (daha önce hormonlandığı için) çok hızlı büyüyor ve çürümeye veya tohumlanmaya başlıyor. Dolayısı ile hemen toplanması zorunlu oluyor.
Peki, sebzeleri hemen yıkamak ve kabuğunu soymak tarım ilacını arındırmada işe yarıyor mu? HAYIR. Eskiden kullanılan tarım ilaçları sadece kabuk ve yapraklara etki ederken yeni kimyasallar bitkinin tüm hücrelerine yerleşiyor. Nadiren eski tarım ilaçları kullanılmış sebzelere ve meyvelere denk geldiyseniz (-ki bunu bilemezsiniz) yıkama, 2 saat özellikle karbonatlı suda bekletme ve kabuklarını soyma işe yarayabiliyor.
Organik tarım ise böcek ilacı hormon, gübre ve hiçbir şey kullanılmadan yapılıyor. Türkiye’de organik tarım konusunda en gelişmiş bölge Ege. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli bu konuda ülkemizde en fazla çalışması olan ve komşu ülkelere de eğitim veren bir kişi. Hocayı bizzat dinleme şansına eriştik. Dünyada en ileri ve en geniş alanlarda organik tarım üretimi yapan ülke Avustralya. (10 milyon hektar alan) Ülkemizde ise çok daha az ama giderek artıyor. Şu anda ülkemizde Avrupa’nın 1996 1997 yıllarındaki dönemin fiyatları var. Ama üretim arttıkça fiyat da düşecek.
Ne yapabiliriz?
- Organik tarım ürünleri pahalı olduğu halde daha fazla alırsak talep artar ve üretim de artarak fiyatlar düşer.
- Mevsim sebze ve meyveleri tüketilir.
- Tüm meyve ve sebzeler iyi yıkanıp 2 saat suda bekletilir.
Organik tarımla üretildiğini nasıl anlarız?
Ürünlerin paketlerinde organik tarımla üretildiğine dair logonun yazılı olduğu etiketi, logoyu ve seri no’sunu görebilirsiniz. Bu logoyu sadece organik ürünlere yapıştırmak mümkündür. Organik olmadığı halde bu logoyu kullanmanın cezası 50 milyar TL ve hapis ile başlamakta, kontroller tarım bakanlığı ve Avrupa Birliğine bağlı özel ve gizli timler yapmaktadır.
Ürün üzerindeki seri no bilgisi ile üreticiye ve ürünün toplandığı tarlaya kadar kontrol ve izlem mümkündür.
Ayrıntılı bilgi için www.eto.org.tr‘yi ziyaret ediniz.