Bebeklere meyveler ne zaman başlanır? Bebeklere hangi meyveler başlanır?
Meyveleri sindirim sistemi 4 aydan itibaren sindirebildiği için meyvelere 4. aydan itibaren başlanabilir. ancak çok lezzetli, şekerli ve hoş kokulu oldukları için daha çok 5. ayda sebze ve yoğurt alıştırıldıktan sonra meyve başlanması daha sağlıklı olur. Meyveler A ve C vitamini ile fruktoz adlı meyve şekeri içerirler. İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır. Muz ise kabızlık yapabileceği için az verilip yavaş yavaş arttırılır. Meyvelerin %80’i sudur. Yeterli kalori içermedikleri için ana öğün değil ara öğün olarak tüketilmelidir.
Meyve suları: Meyvenin kendisinin yenmesi daha sağlıklıdır; sade meyve suyu kaç şekerini hızla yükseltir ve insülin salgılatır, buna yanıt olarak yağ olarak depolanır, yani aşırı kiloya neden olur. Dolayısıyla meyveyi püre olarak vermek daha sağlıklıdır.
Meyve püreleri: Meyve suları ile az az alıştırma yaptıktan 1 hafta sonra ikindi ara öğünü olarak verilebilir. Püre yapmak için cam rende veya çırpıcı/karıştırıcı kullanılabilir. Meyveler tek tek püre yapılabileceği gibi, 2–3 çeşit meyve (mesela şeftali, elma veya armuda muz eklenebilir): İçine 60 ml biberon maması, 1–2 bebek bisküvisi katılarak tat ve lezzeti arttırılabilir. En çok önerdiğimiz meyvelerin başında avokado gelmektedir. Avokado bitkisel omega 6 yağ asitlerinden zengin olup beyin gelişimi döneminde bebek zekası için de çok önemlidir.
Dikkat: Geleneksel Türk tipi beslenmede özellikle akşam yemeği sonrasında uzun uzun meyve seansları yapıldığını biliyoruz. Meyve şekeri olan früktoz da zamanla az az birikerek aşırı kilo sebebi olabilmektedir. Ayrıca maalesef kötü tarım nedeniyle meyvelerde yararlı özler (buna fenolikler veya flavanoidler denir) çok azaldı. Bizlerin çocukluğundaki elma ve armut artık yok… Köyünüzden dedenizin bahçesinden ilaçsız, hormonsuz ve gübreyle yetişmiş, gerçek meyve bulursanız istediği kadar verebilirsiniz.