Laktoz intoleransı ve inek sütü alerjisi hala karıştırılan kavramlardır. Laktoz, süte şekerli tadını veren memeliler tarafından üretilen şekerin adıdır. Laktoz anne sütünde de bulunur, inek sütünde de bulunur. İnek sütü proteini ise sadece inek sütünde bulunur ve şeker değil, proteindir. Eğer bir anne inek sütü içmez veya yoğurt yemezse, hatta içinde hiçbir inek sütü ürünü bulunan gıda tüketmezse kendi sütüne inek sütü proteini geçmeyecektir.
Her ne kadar karın ağrısı, kramp, gaz, cıvık-sulu dışkı gibi belirtileri laktoz intoleransında da görüyorsak da İSA ile laktoz intoleransı tamamen farklı durumlardır.
İnek sütü proteini alerjisi, immünolojik bir reaksiyondur; yani bağışıklık sisteminin verdiği bir tepkidir. Burada bağışıklık sistemi inek sütünün yapısında bulunan bir veya daha fazla proteine tepki vermektedir.
Laktoz intoleransındaysa ince barsaklarda süt şekeri olan laktozu sindirecek “laktaz” adlı enzimin bulunmaması veya yaşla beraber azalması ana nedenidir. İnce bağırsaklarda sindirim hücrelerinin fırçamsı kenarlarında bulunan laktaz enzimi bulunur; laktaz, süte özgü tadı veren laktoz adlı süt şekerini parçalayıp glukoz elde edilmesini sağlar. Laktaz enzimi Aysa kökenlilerde (tabii biz Türklerde de) yaşla beraber yavaş yavaş azalır ve 20’li yaşlardan sonra süt içildiğinde hazımsızlık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. (Mesela kendi adıma konuşursam, ben yıllardır süt içemiyorum, canım çok çekerse Pınar’ın “Laktaz süt”ünü içebiliyorum.
Çok nadiren bazı bebeklerde laktaz enzimi doğuştan eksiktir ve buna bağlı olarak anne sütü ve her tür sütlü ürünlerde karın ağrısı, gaz, cıvık kaka ortaya çıkar. Ancak burada olay immünolojik değil, enzim eksikliğine bağlıdır. Bu bebeklerin gaz sancısı aşırı fazla olur; bundan dolayı gazı aşırı olan bebeklerde dışarıdan laktaz enzimi damlaları kullanarak gazın laktaz enzim eksikliğine bağlı olup olmadığını anlamak için deneme tedavisi yapılması önerilir.