Kuduz, etkeni rabdovirüs olan ölümcül bir hastalıktır. İnsanlara enfekte hayvanın ısırması veya salyasının açık yaralara teması ile bulaşır. Enfekte kedi, köpek, tilki, at, sığı ve küçükbaş hayvanların ısırığı veya tırmalaması ile bulaşabilir. Fare, sincap, tavşan gibi kemiriciler taşıyıcı değildir. Yılan, kertenkele, kaplumbağa gibi soğukkanlı hayvanlar da hastalık bulaştırmaz. Hastalık bulaştıktan…

Kuduz, etkeni rabdovirüs olan ölümcül bir hastalıktır. İnsanlara enfekte hayvanın ısırması veya salyasının açık yaralara teması ile bulaşır. Enfekte kedi, köpek, tilki, at, sığı ve küçükbaş hayvanların ısırığı veya tırmalaması ile bulaşabilir. Fare, sincap, tavşan gibi kemiriciler taşıyıcı değildir. Yılan, kertenkele, kaplumbağa gibi soğukkanlı hayvanlar da hastalık bulaştırmaz.

Hastalık bulaştıktan sonra kuluçka dönemi 10 gün ile 1 yıl arasında değişebilir. Yara ne kadar büyükse veya beyne ne kadar yakınsa kuluçka dönemi o kadar kısa olur.

Kuduz belirtileri ve teşhisi

Bulaşmadan sonra 2–10 gün süren ateş dönemi olur. Daha sonra beynin etkilenmesi sonucu ajitasyon, aşırı eksitabilite (aşırı uyarılabilirlik hali) ve delirium (çıldırma) görülür. Sudan korkma, istemsiz kas kramplarının boyun ve çene kaslarında da olması ve su içerken, hatta suyu görünce bile ortaya çıkmasından kaynaklanır. Hastalık başladıktan sonra tedavisi yoktur ve ölümle sonlanır.

Korunma

İlk olarak ısırık veya tırmalama yeri çok iyi sabunlanır ve alkol – tentürdiyot ile temizlenir. Isırık ile deride zedelenme oluşmuşsa hayvan temas sırasında sağlıklıysa tedaviye başlanmaz hayvan 10 gün gözlenir. 10 gün sonunda hayvan kudurmazsa tedaviye başlanmaz. Hayvan kuduzsa ve kudurarak ölürse hemen aşılamaya başlanır.

Kuduz Tedavisi

Kudurmaya dair belirtiler başladıysa hastanın ölümü kaçınılmazdır. Ancak aşılama ile bu noktaya gelmesine engel olunabilir.

0, 3, 7, 14 ve 28. günlerde aşılama ve gerekiyorsa kuduz serumu ile olur.

İlgili Yazılar

Çocuklarda Koronavirüs (COVID-19) Hastalığı

Koronavirüs nedir? Aslında uzun yıllardan beri varlığı bilinmekte olan bu virüsün, mesela metapnömovirüs ve birçok başka virüs gibi,  özellikle bağışıklığı zayıflamış kişilerde zatürre yapabildiği biliniyordu.  2019 yılı Mayıs ayında ALCAPA…

Devamını oku

Domuz Gribi: Doğru Bildiğimiz Yanlışlar

Çocuklarda domuz gribi tehlikeli midir? Domuz gribi belirtileri nelerdir? Grip belirtileri nelerdir? Griple nezleyi nasıl ayırt ederiz? Domuz gribi konusunda dünyada ve Türkiye’de tam bir bilgi kirliliği yaşanıyor. Bilen bilmeyen…

Devamını oku

Bağışıklığınızı güçlendirin

Çocukların bağışıklığını güçlendirmek için ne yapmak gerekir? Bağışıklık sistemi doğal yollarla nasıl güçlendirilir? İlaçsız bağışıklık desteği nasıl olur? Sorularınızın yanıtlarını burada bulabilirsiniz… Keyifli okumalar… Sonbahar geldi ve enfeksiyonlar sıklaşmaya başladı.…

Devamını oku