Kolera, Vibrio kolera adlı bir bakteri tarafından oluşturulan ishalli ve ağır bir hastalıktır. (Vibrio Latincede virgül anlamına gelir. Kolera bakterisi de mikroskopta virgül şeklinde görülmektedir).
Vibrio, ılık tuzlu sularda uzun süre yaşayabilir. Bitki köklerinde (pis sularla sulanmış tarladaki patates vs düşünün), az pişmiş yengeç, karides ve çiğ yenen istiridyede bulunabilir. Bunların ağız yoluyla alınması ile bulaşma gerçekleşir. Ağızda alınıp hastalık oluşturması için gerekli bakteri sayısı oldukça yüksektir: 1 milyon veya daha fazla bakteri olmalıdır. (Bu rakam amipli dizanteri için 100–200 arasıdır)
Vibriolar asitte çabuk öldükleri için ağız yoluyla alındıktan sonra eğer mide boşsa mide asidinde hemen ölürler ve ince bağırsağa ulaşıp hastalık yapamaz. Ama eğer ince bağırsağa bulaşma fırsatı bulursa barsak iç zarına yerleşip burada çoğalmaya başlar. Yaptığı toksinlerle (enterotoksin) barsak iç zarındaki kılcal damarlardan barsak içine aşırı sıvı boşalmasına neden olarak ishal oluştururlar.
Çocuklarda kolera belirtileri
Bakteriler vücuda girdikten ortalama 2–3 gün sonra (6 saat ile 5 gün arasında değişir) ishal başlar. İshal su gibi, çok sık, çok bol ve ağrısızdır. Dışkı pirinç yıkantı suyu gibi beyazdır ve balık gibi kokar. Dışkıda nadiren mukus vardır, kan bulunmaz. Ağır sıvı kaybından dolayı hızla bitkinlik, halsizlik, çarpıntı, susama hissi, dolaşım yetmezliği, şuur kaybı ve böbrek yetmezliği ortaya çıkar.
İshal o kadar şiddetlidir ki yeterli sıvı alınmazsa 24 saatte ölüm ortaya çıkabilir.
Çocuklarda kolera teşhisi
Dışkının tipik görünümü ile koleradan şüphelenilir ve dışkı kültürü yapılır. Kültürde kolera bakterisi üretilebilirse kesin tanı konmuş olur.
Kolera bakterisinin dışkıdan üretilmesi ancak çok özel araştırma laboratuarları ve üniversitelerde mümkündür.
Çocuklarda kolera tedavisi
Kaybedilen sıvının yerine konması için yoğun serum tedavisi yapılmalıdır. Sıvı tedavisi, hem ağız yoluyla (ORS şeklinde) hem de damardan serum şeklinde verilmelidir. Antibiyotik tedavisi hastalık süresini kısaltması nedeniyle önemlidir.
Koleradan Korunma
Koleradan korunma için koleranın görüldüğü gelişmemiş yörelerde anne sütü ile beslenme süresinin uzatılması çok önemlidir. Ayrıca bu bölgelerde yaşayan insanlara temiz içme ve kullanma suyu ile sağlıklı beslenme şartları sağlanmalı, kanalizasyon alt yapısı düzeltilmelidir.
Kolera Aşısı
Rutin aşılama programında değildir. Koruyuculuğu 3 – 6 ay sürer ve koruma oranı sadece %50’dir (Aşılananların %50’sinde etkilidir). Ayrıca ağrı, ateş vs yan etkileri de şiddetlidir. Bundan dolayı kolera için yüksek riskli bölgelere gidenlere aşı uygulanabilir. 6 aydan küçük çocuklarda kolera aşılaması yapılamaz.