Çocuğumun astım olması için risk var mı? Bir çocuğun öksürüklerinin astım ile sonuçlamıp sonuçlanmayacağını önceden söylemek olanaksızdır. Ancak bazı risk faktörlerini bilirsek olasılığın fazla mı düşük mü olduğunu söyleyebiliriz… Astım için risk faktörleri şunlardır: Alerjik (atopik) yapı Atopi, astım gelişiminde en yüksek risk faktörüdür. Alerjik yapısı olan, kan IgE düzeyi…

Çocuğumun astım olması için risk var mı? Bir çocuğun öksürüklerinin astım ile sonuçlamıp sonuçlanmayacağını önceden söylemek olanaksızdır. Ancak bazı risk faktörlerini bilirsek olasılığın fazla mı düşük mü olduğunu söyleyebiliriz…

Astım için risk faktörleri şunlardır:

Alerjik (atopik) yapı

Atopi, astım gelişiminde en yüksek risk faktörüdür. Alerjik yapısı olan, kan IgE düzeyi yüksek bulunan kişilerde astım gelişimi daha kolaydır. Beraberinde bebeklik çağında egzama, alerjik nezle olanlarda, bebeklik döneminde aşırı konak bulunanlarda astım riski daha yüksektir. Doğruluk oranı en yüksek olan test, kan sayımınada yüksek düzeyde eosinofil hücre sayısının olmasıdır.

Genetik yatkınlık

Anne veya babada astım varsa çocukta da astım çıkma olasılığı %40 civarındadır. Eğer hem anne hem babada astım varsa çocukta %70–80 olasılıkla astım çıkacaktır. Bir anne babada astım olmaması çocuklarında olmayacağı anlamına gelmez.

Hatalı beslenme

Ek gıdalara zamanından önce başlama (mesela 3 aylıkken meyve suyu başlanması durumunda gıda alerjileri ve astım ortaya çıkma olasılığı artmaktadır), abur cubur, rafine şekerlerin çok tüketilmesi (baklava, çikolata vs), hormonlu gıdalar vs vs vs (Bkz Prof Ahmet Aydın’ın “Astımda Beslenme” konulu sunumu)

Sigara dumanına maruz kalma

Gebelikte ve doğum sonrasında sigara içilmesi astım yönünden risk taşır. Çocuğun odasında sigara içilmemesi riski azaltmaz. Sigaradaki kimyasallar anne sütüne olduğu gibi geçer ve akciğerde olumsuz etki yapabilir. Ayrıca sigara içilen yerlerde koltuk örtüleri, perde, halı ve kıyafetlere sigaradaki kimyasallar siner. Oturulup kalkıldıkça tekrar tekrar havaya karışır ve neredeyse sigara dumanının kendisi kadar zararlı olur.

Cinsiyet

Çocukluk çağında astım erkeklerde; ergenlik sonrasında ise kızlarda daha fazla görülür.

Çevresel etkenler

Çevresel etkenler de hastalığın ortaya çıkması ve ağırlığında rol oynar. Belki de ülkemizdeki astımlı çocukların hastalık şiddeti batılı ülkelerdeki kadar ağır olmamasını çevresel etkenler ve kimyasallarla bulaşmanın batıdan daha az olması ile açıklayabiliriz.

Sezaryenle doğum

İstatistiksel olarak sezaryenle doğanlarda astımın daha sık görüldüğü ispatlanmıştır.

İlgili Yazılar

Astımda Aşı Tedavisi (İmmünoterapi)

Alerjik nezle ve astım çocukluk çağında en sık rastlanan kronik solunum yolu hastalıklarıdır. Alerji ve astım ile ilgili yazıları okuduğunuzu varsayarak buraya o konuları almadan doğrudan aşı tedavisi hakkında bilgilendirmeye…

Devamını oku

Çocuklarda Astım Hakkında Genel Bilgiler

Astım Nedir? Giriş Astım çocuklar ve genç erişkinlerde çok sık görülen kronik öksürük, hırıltı, çabuk yorulma ve tıkanma yapan kronik bir akciğer hastalığıdır. Nedeni hala tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Hava…

Devamını oku

Anafilaksi: Alerjinin En Ağırı

Öncelikle şunu bilin: Anafilaksi alerjik reaksiyonların en şiddetlisidir ama çocuklarda çok sık rastlanmaz. Anafilaksi, ciddi alerjisi olan çocuklarda aniden ortaya çıkabilen, hayatı tehdit edici ani bir alerjik reaksiyon çeşididir. Ancak…

Devamını oku