Kawasaki hastalığı çocukluk çağında, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen ve nedeni hala bilinmeyen bir hastalıktır. Kalp, deri, dudak ve lenf düğümlerini etkiler. Erken tanı ve tedavi ile tam iyileşme mümkün olabiliyorken tanı koyulamayıp tedavi edilmeyen vakalarda kalp etkilenerek hayati tehlikeye neden olabilmektedir. Hastalığın toplumda her 10.000 çocuktan 2’sini etkilediği…

Kawasaki hastalığı çocukluk çağında, özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda görülen ve nedeni hala bilinmeyen bir hastalıktır. Kalp, deri, dudak ve lenf düğümlerini etkiler. Erken tanı ve tedavi ile tam iyileşme mümkün olabiliyorken tanı koyulamayıp tedavi edilmeyen vakalarda kalp etkilenerek hayati tehlikeye neden olabilmektedir.

Hastalığın toplumda her 10.000 çocuktan 2’sini etkilediği düşünülmektedir. Korunmak için yapılabilecek hiçbir şey yoktur. Kawasaki hastalığı bulaşıcı değildir.

Kawasaki Hastalığının Belirti ve Bulguları

Çocuklarda Kawasaki hastalığı 2 dönemde seyreder;

1. Dönem

2 haftaya kadar sürebilen bu ilk dönemde 39 derecenin altına indirilemeyen ateş, ana belirtidir. Ayrıca gözlerde ciddi kızarıklık; kırmızı, çatlak ve kuru dudaklar; dilde beyaz zeminde kırmızı kızarıklık; boğaz ağrısı ve tahriş; boyunda iri lenf bezleri; karın, göğüs veya genitallerde kızarık döküntü de görülür. (Kızamığa çok benzer)

2. Dönem

Ateşin ilk gününden yaklaşık 2 hafta sonra başlayan bu dönemde el ve ayaklarında geniş soyulma alanları ortaya çıkar. Eklem ağrıları, karın ağrısı, bulantı-kusma ve ishal de görülebilir.

Çocuklarda Kawasaki Hastalığı teşhisi

Kawasaki hastalığının tanısı için tek bir test yoktur. Genellikle, aynı belirtilere neden olabilen diğer belirtiler dışlanarak tanıya gidilir. 5 günden fazla ateşi olan ve yukarıdaki 1. dönem belirtilerinden en az 4’ünün eşlik ettiği çocuklarda Kawasaki hastalığı tanısı konur.

Çocuklarda Kawasaki hastalığı tedavisi

Tanı konur konmaz, mümkünse ateşin başlamasından sonra en geç 10 gün içinde damardan gamma globülin (immünglobülin de denir) verilmelidir. Tedaviye başladıktan sonra yaklaşık 2 günde tüm belirtiler sona erer ama tedavi 5 ile 7 güne kadar uzatılmalıdır. (Gamma globülin saf doğal antikor olup çok pahalı bir ilaçtır ancak sosyal güvelik kurumu ödemektedir) Başarı %100’e yakındır. Kalp sorunlarına engel olmak için de aspirin kullanılması gerekecektir.

Kawasaki hastalığının komplikasyonları

Kawasaki hastalarında eğer tedaviye ilk 10 günde başlanırsa komplikasyon ortaya çıkması beklenmez. Ancak tanı konamayan ve tedavisi geç başlanan vakalarda hastalığın kalbi etkilemesi ve kalbe ait belirtilerin ortaya çıkması olasıdır. Kalp damarlarında iltihap, koroner damarlarda genişlemeler, kalp kapakçıklarında bozulmalar ile buna bağlı kalp yetmezliği, kalpte ritim bozukluğu istenmeyen komplikasyonlardır.

İlgili Yazılar

Fetal Ekokardiyografi Nedir?

Fetal ekokardiyografi anne karnındaki bebeğin kalp yapısının ve fonksiyonunun ultrasonografi yöntemi ile detaylı olarak incelenmesidir. Bu işlem için en uygun zaman 16-24 hafta arasında yani 2. trimesterdir. Bu inceleme ses…

Devamını oku
Fetal Ekokardiyografi görüntüsünü elinde tutan anne baba adayının elleri anne karnının önünde

Kalp Anatomisi

Aort, koroner atardamarların ayrıldığı damar olup ana şah damarı olarak da bilinir. Tüm vücuda giden oksijenli kan, aort ile sol karıncıktan çıkar.Vücutta kirlenen kanı kalbe getiren damarlar, vena kava denir.Bu…

Devamını oku
Kalp maketi

Hipertansiyon

Çocukta yüksek tansiyon olur mu ki? Cevap: Olur! Kelime anlamı ile hiper: çok, yüksek; tansiyon: basınç demektir. Kalbi ve damarları olan herkeste yaşı ne olursa olsun hipertansiyon da olabilir. Tıbben…

Devamını oku