Çocukta yüksek tansiyon olur mu ki?
Cevap: Olur!
Kelime anlamı ile hiper: çok, yüksek; tansiyon: basınç demektir. Kalbi ve damarları olan herkeste yaşı ne olursa olsun hipertansiyon da olabilir.
Tıbben hipertansiyon, kan basıncının yaşına ve cinsine göre normalin üstünde olmasıdır. Çocuklarda kan basıncı erişkine göre çok daha düşüktür. Çocuğun yaşı arttıkça normal kan basıncı değerlerinde de artış olur ve ergenliğe doğru erişkin değerlerine yaklaşılır.
Çocukta Hipertansiyon Nedenleri
Erişkinde hipertansiyonun nedeni çoğu kez bilinmezken (%95) çocukluk çağında altta yatan bir hastalık vardır. Yani çoğunun nedeni araştırılırsa bulunabilir. Örneğin
Böbrek hastalıkları: Nefritler, kronik böbrek yetmezliği, böbrek damar anomalileri
Hormonal hastalıklar: Hipertiroidi, feokromositoma, hiperaldosteronizm vs
Obezite,
Aort koarktasyonu gibi doğumsal kalp hastalıkları gibi.
Hipertansiyon çocuklarda oldukça nadirdir hipertansiyona bağlı böbrek, kalp, sinir sistemi hasarı riski erişkinden daha fazladır.
Çocukta Hipertansiyon Belirtileri
Genelde altta yatan böbrek, kalp veya hormon hastalığının belirtileri ağırlıktadır. Hipertansiyon ise kan basıncı tansiyon aleti ile ölçülerek saptanabilir.
Çocukta Hipertansiyon Tanısı
Rutin doktor kontrollerinde özellikle 3-4 yaşından sonra ağlamayan ve sakin duran çocuklarda kan basıncı ölçümü yapılmalıdır. Belirtisiz hipertansiyon sadece kan basıncı ölçümü ile tanınabilir. İkincil hipertansiyonda ise zaten altta yatan böbrek hormon veya damar hastalığı bulguları da alınacağı için tanı daha kolaydır.
Çocukta Hipertansiyon Tedavisi
Eğer hipertansiyon bir başka hastalığa bağlı değilse diyet, egzersiz ve ilaçlarla tedavi mümkündür. Ancak hipertansiyona neden olan bir başka hastalık varsa onun da tedavisi ile kan basıncı normale döner. Mesela böbrek damar hastalığı tedavi edilince hipertansiyon da düzelecektir.