Çocuklarda Blefarit ve Arpacık Göz kapaklarının serbest kenarlarındaki salgı bezlerinin iltihabi hastalığına blefarit adı verilir. Bu bezler yağlı bir salgı yardımıyla kapaklar ile göz arasındaki yüzeyi kayganlaştırmak ile görevlidirler. Bu yağlı salgının aşırı olması durumunda göz kapak kenarları mikroplar için kolayca üreyecekleri uygun bir ortam oluşturmaya başlar. Buradaki mikrop sayısının…

Çocuklarda Blefarit ve Arpacık

Göz kapaklarının serbest kenarlarındaki salgı bezlerinin iltihabi hastalığına blefarit adı verilir. Bu bezler yağlı bir salgı yardımıyla kapaklar ile göz arasındaki yüzeyi kayganlaştırmak ile görevlidirler. Bu yağlı salgının aşırı olması durumunda göz kapak kenarları mikroplar için kolayca üreyecekleri uygun bir ortam oluşturmaya başlar. Buradaki mikrop sayısının artması ile birlikte vücut hem alerjik hem de iltihabi reaksiyonlarla bu duruma tepki gösterir. Kaşıntı, kapak kenarlarında kızarıklık, çapaklanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Hastalık aylar, hatta yıllarca sürebilecek çok müzmin bir seyir izler. Bu seyir esnasında bazen salgı bezlerinin kanallarında bir tıkanma olması durumunda yağlı madde bez içinde birikip mikrop kaparak göz kapağında ağrılı bir şişliğe neden olur. Hordeolum (“arpacık”) olarak bilinen bu durum sıcak pansuman ve lokal antibiyotik tedavisi gerektirir. Arpacık çıkar çıkmaz yapılacak en etkili tedavi dayanabildiği kadar sıcak su ile ve dayanabildiği kadar uzun süre kompresler yapmak ve antibiyotikli göz damlalarını düzenli kullanmaktır. Şalazyon ise aynı yağ bezinin tıkanarak içinde salgı birikmesi ile oluşan şişliğe verilen isimdir, ancak şalazyonda hordeolumda olduğu gibi mikrobik bir iltihap söz konusu değildir. Blefariti olan kişilerde hastalık yıllarca varlığını devam ettirebilir ve tekrarlayan şalazyon ve arpacıklara sebep olur. Şalazyon tedavisinde sıcak pansuman ve anti-inflamatuar ilaçların yanı sıra cerrahi yoldan tıkanan salgı bezinin açılması ve biriken yağlı maddenin drenajı da çoğu zaman gerekli olur. Asıl tedavi ise blefarite yönelik olmalıdır, ancak blefarit kronik özelliğinden dolayı tedavisi de uzun süreli ve sabır gerektiren bir tedavi olmalıdır.

Konjonktivit

Gözlerde kızarıklığa yol açan en sık sebeplerden biridir. Göz küresinin en dışını saran saydam konjunktiva zarının dış etkenler ve mikroplar ile oluşan iltihabına verilen isimdir. Kızarıklığın yanı sıra çapaklanma, batma, kaşıntı ve sulanmaya da neden olur. Bakteri ve virüslerin yanı sıra kimyasal etkenler ve alerjik faktörler de konjunktivite neden olabilir. Tedavisinde de nedene bağlı olarak antimikrobial veya antialerjik ilaçlara başvurulabilir. Ancak bakteriyel konjunktivitler antibiyotik tedavisine iyi yanıt verirken, viral konjunktivitlerde bu durum söz konusu değildir. Bu nedenle viral konjunktivitlerde ilaç kullanımı ancak hastalığın komplikasyonlarının tedavisi için gerekir.

Konjunktivitten korunmada en etkili yol, el-göz temasının kesinlikle önlenmesi ve ellerin temiz tutulmasıdır. Bu arada gözdeki her kızarıklık veya sulanmanın konjunktivitten kaynaklanmayabileceğini, başka hastalıkların da aynı belirtileri verebileceği unutulmamalıdır.

Prof. Dr. Acun GEZER
Göz Hastalıkları Uzmanı

İlgili Yazılar

Renk Körlüğü Testi

Normal görenler 5 olarak görür. Tüm renklere karşı renk körü olanlar hiç birşey göremez. 2 Renk körü olanlar ve normal görenler 12 görürler.

Devamını oku
Optometrik kart

Bebeklerde Göz Yaşarması

Bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı Bebeklerde en sık kronik (devamlı) göz sulanması sebebi, doğuştan gözyaşı kanalının tıkalı olmasıdır. Normalde gözyaşı bezi tarafından üretilen gözyaşının fazlası gözyaşı kanalı tarafından buruna aktarılır. Bu…

Devamını oku
Bebeklerde Göz Yaşarması

Bebeklerde Şaşılık

Normalde bir noktaya bakarken her iki gözün birbirine paralel olması gerekir. Bu paralelliğin bozulması durumuna şaşılık denir. Her bir gözde altı adet göz dışı kas bulunur. Bunların birinde veya birkaçında…

Devamını oku