İnek sütü alamayan, süt diyeti yapanların kalsiyum ve protein kaynağı olarak neler tüketebileceğine dair meslektaşım Dr Anıl Yeşildal’ın yazısını paylaşıyorum… Sevgili Anne-Babalar, Daha önce “Süt içmeyenlerin boyu uzamaz mı?” diye çarpıcı bir yazı yazmıştım; ve doğada süt ve süt ürünleri yerine geçebilecek birçok gıda olduğundan bahsetmiştim. Şimdi bu konuyu biraz…

İnek sütü alamayan, süt diyeti yapanların kalsiyum ve protein kaynağı olarak neler tüketebileceğine dair meslektaşım Dr Anıl Yeşildal’ın yazısını paylaşıyorum…

Sevgili Anne-Babalar,

Daha önce “Süt içmeyenlerin boyu uzamaz mı?” diye çarpıcı bir yazı yazmıştım; ve doğada süt ve süt ürünleri yerine geçebilecek birçok gıda olduğundan bahsetmiştim. Şimdi bu konuyu biraz daha detaylı olarak irdelemek istiyorum. Besinlerin kalsiyum içerikleri hakkında size bilgiler verdikten sonra, süt içmeyen çocuklar için bazı önerilerde bulunacağım.

Bir besinin ne kadar iyi bir kalsiyum kaynağı olduğuna karar verirken sadece 100 gramında ne kadar kalsiyum içerdiğine bakmak yetmez, kaynağın iyi olduğuna karar verirken emilmeyi etkileyen etmenlerin de birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Kalsiyumun en iyi kaynakları, emilebilen kalsiyumu en çok içeren besinlerdir.

Bu yönden besinlerimizi kalsiyumun en iyi, iyi, orta ve zayıf kaynakları olarak 4 ana sınıfa ayırabiliriz. Özetle söylemek gerekirse

En iyi kaynaklar: Süt ve süt ürünleri (Yoğurt, peynir v.s)

İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir.

Orta derecede kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.

Zayıf kaynaklar: Tahıllar, diğer sebze-meyveler ve etlerdir.

Küçük balıklar kılçığı ile birlikte yenildiğinde kalsiyumdan zenginleşir. Kemikler kırılıp sirke ile kaynatıldığında, kalsiyum kemiğin suyuna geçer ve bu kemik suyu yemeklerde kullanılarak yine kalsiyumdan yararlanılabilir.

Süt sevmeyen, belki de hiç süt ürünü tüketmeyen çocuğunuza uygun menüler hazırlayabilmeniz için farklı oranlarda kalsiyum içeren gıdaların 100 gramında kaç miligram kalsiyum içerdiğini gösteren aşağıdaki listeye göz atmanızda da büyük fayda görüyorum.

Dr. Anıl Yeşildal
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi

Dr Anıl Yeşildal’ın İnek sütü alerjisinde alternatif gıdalar başlıklı yazısını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz:
Çocuğunuz süt içmiyorsa:
http://bebekvecocuk.milliyet.com.tr/cocugunuz-sut-icmiyorsa/cocuk-sagligi-ve-hastaliklari-uzmani-dr–anil-yesildal/bebekvecocuk/yazardetay/17.09.2012/1597969/default.htm

İlgili Yazılar

Gıda Alerjisi Nedir?

Önce alerjinin tanımını yapalım: Bağışıklık sisteminin bir maddeye (gıda alerjisindeyse gıdaya) karşı ortaya çıkan uygunsuz reaksiyonudur. Bir besin alındıktan sonra o besine veya besinin içindeki bir katkı maddesine karşı bağışıklık…

Devamını oku
Gıda Alerjisi Nedir?

Çocuklarda İnek Sütü Alerjisi Nedenleri

İnek Sütü Alerjisi (İSA) nedenleri hala tam olarak anlaşılmamıştır. Bir bebeğin yaşamında anne sütü dışında karşılaştığı ilk protein inek sütü proteinidir. Birçok bebek inek sütü proteinlerine tepki vermezken bir başka…

Devamını oku

Çocuklarda İnek Sütü Alerjisi Belirtileri

İnek Sütü ve Gıda Alerjilerinin Genel Belirtileri İnek Sütü Alerjisi (İSA), inek sütü proteinleri içeren süt ve süt ürünlerine, vücudun bağışıklık sistemi aracılığıyla anormal yanıt vermesidir. İSA en sık rastlanan…

Devamını oku